Logo
  • Nieuws
  • 24 februari 2014
  • Antoine Hoop

Meer problemen door afkoopregeling auto van de zaak

Volgens de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) komen werknemers met een auto van de zaak steeds vaker in de problemen door afkoopregelingen als zij van baan veranderen. De vereniging adviseert werknemers daarom geen autoregeling te ondertekenen met een onduidelijke afkoopregeling.

Werknemers worden bij uitdiensttreding geacht de auto mee te nemen of af te kopen. Dit zorgt voor grote problemen. Terwijl deze afkoopregelingen vaak onduidelijk zijn, krijgen werknemers ook onverwachte naheffingen van duizenden euro's. Dit is het gevolg van aanscherping van de autoregeling de afgelopen jaren, door werkgevers. Het aantal problemen gemeld bij de Vereniging is met 50% gestegen tot  gemiddeld meer dan 10 zaken per maand.

Afbreken leasecontract

VAVDZ geeft aan bezorgd te zijn over deze ontwikkeling. De risico’s bij het voortijdig afbreken van een leasecontract wordt bij een afkoopregeling volledig bij de werknemer neergelegd. Door verschillen in afschrijvingsmethodieken en allerlei boetes en kosten ontstaan er afkoopbedragen die alle redelijkheid missen. ‘Dit kan echt niet’, zegt Martin Huisman, Voorzitter VAVDZ.

Omdat er tot op heden geen duidelijke jurisprudentie is over de houdbaarheid van afkoopregelingen heeft VAVDZ in samenwerking met ARAG een voorbeeldbrief opgesteld.  Werknemers kunnen die gebruiken als zij reeds voor een afkoopregeling getekend hebben.

Toolset Proeftijd-, geheimhouding-, relatie- en concurrentie bedingen

U heeft uw kostbare bedrijfsmiddelen goed beschermd. Maar geldt dat ook voor minder tastbare zaken zoals bedrijfsinformatie? Het is nuttig om in de arbeidsovereenkomst een geheimhoudingsbeding op te nemen. Meer info>

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.