Logo
  • Nieuws
  • 26 augustus 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: SCP

Medewerkers willen zelf keuze maken over pensioen

Werkenden willen meer zekerheid en controle over hun toekomstige pensioen, Van de werknemers in loondienst zegt 87% onvoldoende invloed te hebben op hun pensioen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Naast zekerheid en controle willen werkenden ook  bepaalde keuzemogelijkheden. Mensen zouden vooral graag de keuze willen hebben om vervroegd met pensioen te kunnen gaan.  Ruim 65% zou gebruik maken van deze mogelijkheid.

Voorkeur voor collectieve regelingen

Ruim 40% van de respondenten geeft de voorkeur aan collectiviteit. Een kleine 20% kiest voor een individuele regeling, terwijl 30% liever een combinatie heeft van de twee vormen. Vooral jonge werkenden met een hoog inkomen geven de voorkeur aan een individuele regeling.

Zelf bepalen

Meer dan de helft van de ondervraagden wil zelf beslissen welk deel van zijn loon naar zijn pensioen gaat. Ook zou driekwart van de ondervraagden graag zelf willen kiezen met welk risico zijn pensioen wordt belegd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.