Logo
  • Nieuws
  • 24 november 2014
  • Jorien Leendertse

Hoe wordt Het Nieuwe Werken voor u en de medewerkers aantrekkelijk?

Veel bedrijven investeren in managementprogramma’s om Het Nieuwe Werken goed te kunnen implementeren. Veel van deze programma’s zijn gericht op HNW-gedragsverandering, terwijl de focus voor de medewerkers niet alleen moet liggen op het ‘wat doe je?’, maar ook op ‘wat drijft en motiveert je?’. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1691 deelnemers van Profile Dynamics en TNO.

De voordelen van Het Nieuwe Werken gaan verder dan alleen flexibele werktijden en werkplekken. Het gaat ook om een betere werk-privébalans, eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, vrijheid en flexibiliteit. Toch weet nog niet elke organisatie met de invoering van HNW deze voordelen te realiseren. Niet iedere medewerker gaat enthousiast met HNW aan de slag, zo blijkt. Hoe kan een werkgever zijn werknemers dan wel stimuleren met HNW-maatregelen die bij hen passen? Daarvoor is meer maatwerk nodig.

Waardenmodel van Graves

Om maatregelen beter af te stemmen op individuele medewerkers, kunnen werkgevers gebruik maken van drijfveren uit de waardentheorie van Clare W. Graves. Deze theorie geeft de evolutie van de samenleving en van de mens weer. Meting van deze drijfveren biedt handvatten voor maatregelen die HNW aantrekkelijk kunnen maken voor elke werknemer. Medewerkers met een sterk gele en/of oranje drijfveer kunnen goed met Het nieuwe werken overweg doordat zij meer zelfstandigheid en vrijheid krijgen, wat past bij hun behoefte aan autonomie. En dus worden bijvoorbeeld flexibele werkplekken door hen gewaardeerd. Werknemers met veel groen in het drijfverenprofiel houden echter het liefst nauw contact met collega’s. Daardoor kan bijvoorbeeld thuiswerken voor hen minder aantrekkelijk zijn.

 

 

HNW succesvol

Werknemers adopteren niet snel gedrag dat niet bij hen past en dan is ook de invloed van de manager gering. Voor werknemers met veel blauw in hun drijfverenprofiel, die gemiddeld al niet positief zijn over HNW, zal stimulans voor HNW zelfs averechts kunnen werken. Maar ook oranje- of geel-gedreven werknemers zullen daardoor niet meer HNW-gedrag vertonen. Werknemers die positief tegenover HNW staan pakken deze manier van werken zelf wel op. Wanneer de organisatie inspeelt op de drijfveren van de medewerkers, en de juiste ICT-middelen biedt om deze manier van werken te faciliteren, dan zal HNW beter landen en sneller succesvol zijn.

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid, Vitaliteit & HRM

Langer doorwerken vergt van de organisatie & de medewerker een bijzondere inspanning. HRM speelt een belangrijke rol. Een constructieve werksfeer en een hogere duurzame inzetbaarheid doen prestaties en productiviteit toenemen. Talenten en kwaliteiten worden opnieuw aangeboord waardoor de werknemer weet waar zijn/haar krachten liggen. Tijdens deze HR masterclass krijgt u scans, tools en handvatten voor uw vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer informatie...

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.