Logo
  • Nieuws
  • 11 december 2014
  • Lianne Bouman

Fiscus coulant met afleverdatum bedrijfsfietsen

De fietsregeling verdwijnt per 1 januari 2015, maar de fiscus zal coulant zijn als de fiets op een later tijdstip wordt geleverd. Voorwaarde is dat de fiets vóór eind december is besteld en betaald en uiterlijk op 31 maart 2015 in gebruik wordt genomen.

Volgens de Rai Vereniging, de lobbyorganisatie van de auto- en fietsbranche, gaat de fiscus nu op aandringen van deze club dus soepeler om met de regelgeving.

Werknemers van werkgevers die tot 1 januari 2014 nog niet de werkkostenregeling toepassen kunnen nog gebruikmaken van de populaire fietsregeling. Daarbij ging de Belastingdienst bij het bepalen van het fiscale jaar waarin de bedrijfsfiets werd aangeschaft uit van de afleverdatum van de fiets. Omdat veel werknemers op het laatste moment nog besloten gebruik te maken van de regeling alvorens die wordt afgeschaft, konden fietshandelaren en producenten de vraag niet aan. De vrijstelling geldt voor fietsen tot 749 euro.

Voorbeeld fietsregeling

Werkgever X financiert een fiets voor werknemer Jan met een cataloguswaarde van 749 euro en besluit dit bedrag met Jan te compenseren. Omdat de kosten van de fiets van het brutoloon worden ingehouden hoeft Jan over dit bedrag geen belasting te betalen. Jan valt in de 2e belastingschijf. Het levert hem een voordeel op van 37,60 procent. Jan betaalt dus netto geen 749 euro maar 468 euro (281 euro voordeel). Had het loon van Jan in de hoogste belastingschijf gevallen, dan zou het fiscale voordeel zelfs 390 euro kunnen zijn.

Werkkostenregeling

Werkgevers kunnen hun werknemers nog onbelast een fiets verstrekken, als zij de fiets in de vrije ruimte (2014: 1,5 procent / 2015: 1,2 procent) van de WKR brengen:

  • Er is geen maximum meer van de fiscale vrijstelling van 749 euro (dit bedrag is afhankelijk van bruto salaris).
  • De werknemer kan ieder jaar van de regeling gebruikmaken in plaats van een keer in de drie jaar.
  • Er hoeft niet meer minimaal 50 procent van het woonwerk-verkeer te worden afgelegd met de fiets.
  • Ook wanneer de werknemer een auto van de zaak heeft, kan hem een fiets worden verstrekt

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.