Logo
  • Nieuws
  • 31 maart 2014
  • Mariel Hovemann

Arbeidsvoorwaarden pensioen en zorg: werknemers zelf regelen

Een op de zes Nederlandse werkgevers ziet veroudering van het personeelsbestand als een prominent thema binnen het personeelsbeleid. Bijbehorende uitdagingen zijn behoud van het werkniveau en de gezondheid van de werknemer, veranderende behoeften aan arbeidsvoorwaarden, stijgende arbeidskosten en meer aandacht voor gezondheid en zorg.

Beeld Arbeidsvoorwaarden pensioen en zorg: werknemers zelf regelen

Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door The Economist Intelligent Unit (EIU), gesponsord door Towers Watson onder 480 Europese werkgevers.

“De zorg van Nederlandse bedrijven om de ouder wordende medewerker  stijgt. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor Nederlandse bedrijven. Op dit moment ziet 1 op de 6 werkgevers dit als een probleem, in 2020 zal dit bij 1 op de 3 een zakelijke prioriteit zijn”, aldus Bart den Hartog, Retirement Solutions Leader Nederland bij Towers Watson. Niet alleen verwacht men dat de vraag naar flexibel werken toeneemt, 43 procent van de Nederlandse respondenten verwacht daarnaast te worden geconfronteerd met hogere kosten voor arbeidsvoorwaarden. Daarbij ziet 21 procent van de werkgevers gebrek aan vaardigheden bij het personeel als een serieuze bedreiging.

Pensioen en zorg zelf regelen

83 Procent van de Nederlandse respondenten denkt dat in 2020 het aantal medewerkers boven de 60 jaar is gestegen. Opvallend in het onderzoek is verder dat 68 procent van de Nederlandse respondenten verwacht dat de overheid een kleinere rol gaat spelen bij het verstrekken van zorg. Dit is het hoogste percentage in Europa. Tegelijkertijd is er een stijging zichtbaar van het aantal respondenten dat verwacht dat in 2020 een gezond personeelsbestand een belangrijke uitdaging is. Waar dit nu nog 10 procent is, verwachten respondenten dat dit percentage verdubbelt naar 19 procent in 2020. Den Hartog: “In Europa vindt men het veelal beter om de arbeidsvoorwaarden als pensioen en zorg via de werkgever te regelen. In Nederland vindt 36 procent dat dit beter door de werknemer zelf kan worden geregeld, dat is bijna twee keer zoveel als in de rest van Europa.”

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid, Vitaliteit & HRM

Tijdens deze masterclass krijgt u scans, tools en handvatten voor een constructief vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer info >

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.