Logo
  • Nieuws
  • 8 december 2014
  • Jorien Leendertse

e-HRM is bij veel bedrijven vaak niet op orde

Deze people managementsystemen zijn vaak duur, verkeerd geïmplementeerd en updates en consultants kosten teveel geld. Met deze bevindingen kwam Tanya Bondarouk, professor aan de Universiteit Twente.

Volgens de leveranciers van e-HRM-systemen levert de investering in een personeelsmanagementsysteem kostenbesparingen op, maar Bondarouk heeft in de praktijk nooit harde cijfers gezien. Personeelsmanagementsystemen schelen een HR-afdeling veel tijd, en dus ook geld omdat werknemers hun gegevens zelf invoeren. Tegelijkertijd kost het invoeren van deze gegevens een werknemer ook tijd en geld. Daarnaast is het up-to-date houden kostbaar en gebruikers trainen vergt een grote tijdsinvestering aldus Bondarouk.

Geen succes

Bondarouk heeft bedrijven als ABN AMRO in Luxemburg, IBM in Amsterdam, KLM AirFrance en Belgacom in Brussel onderzocht, de voorlopers op het gebied van e-HRM. De  bedrijven waren met innovaties als Competence Management en Career Development bezig. e-HRM werd echter maar moeizaam een succes. Tegelijkertijd zochten onderzoekers wereldwijd naar antwoorden op dit vraagstuk. Zo organiseerde de Universiteit Twente in 2006 de eerste Europese academische e-HRM workshop en richtten 54 wereldwijde onderzoekers een e-HRM community op. Met het idee om als IT en HRM van elkaar te leren.

Directietafel

Toch is e-HRM niet meer weg te denken, zegt Bondarouk. “Als je e- HRM moderniseert en goed aanpakt door er top down en bottom up gezamenlijk naar te kijken, vanuit verschillende expertise en behoeften dan kan je als HRM-afdeling betere cijfers uit je organisatie halen. En met die cijfers kan een P&O-adviseur gericht adviseren in de boardroom. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuw product op de markt gebracht moet worden, en de afdeling HRM kan precies uitleggen welke competenties er over twee jaar in de organisatie nodig of aanwezig zijn, dan word je serieus genomen aan de directietafel.” Bondarouk geeft aan dat een HRM-manager tegenwoordig het beste kan beschikken over goede analytische en businessvaardigheden. De HRM-afdeling heeft dus de taak zelf goed te kijken naar de competenties van haar eigen afdeling. Aan de Universiteit Twente ligt het in ieder geval niet, zegt Bondarouk, sinds 2004 zijn er al meer dan 60 studenten afgestudeerd op het onderzoeksonderwerp e-HRM. “Bedrijven kunnen van ons onderzoekers meer leren over e-HRM en wij kunnen op onze beurt leren van hun problemen. Laten we hopen dat we gezamenlijk tot een schoolvoorbeeld van e-HRM kunnen komen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.