Logo
  • Blog
  • 12 september 2013

De salarisadministrateur versie 2.0

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Mijn vader aan de eettafel met stapels kettingpapier, een grote rekenmachine en een grote frons tussen zijn wenkbrauwen. Geboeid keek ik vanaf de bank over de rand van mijn Donald Duck naar zijn gezicht terwijl de rekenmachine constant ratelde. Wat was ik trots als ik, na lang aandringen, hem uiteindelijk mocht helpen met het zetten van vinkjes als hij bedragen nagerekend, gecontroleerd en beoordeeld had.

Mijn vader was salarisadministrateur bij een bedrijf in Overschie, inmiddels ook klant van ADP. Hij was er eentje van de ‘oude stempel’. Trots dat ik was als ik met hem mee mocht naar zijn werk! Hij kende iedereen bij naam én personeelsnummer en was razend populair door zijn nauwkeurigheid en (bruut-) eerlijke, betrouwbare en integere benadering van mensen. Zijn gezellige babbel, oprechte interesse in mensen en zijn moppen (waar hij overigens zelf het hardst om moest lachen) droegen zeker bij aan zijn populariteit. Belangrijker dan dat, hij was mijn lieve vader! Dat trotse gevoel is, ook na zijn overlijden vijftien jaar geleden, onveranderd gebleven.


Niet saai en vastgeroest!

Waarom zou je kiezen voor het vak van salarisadministrateur? Een sexy imago heeft het beroep tot op heden niet gehad. Nog nooit ben ik kinderen tegengekomen die op de vraag ‘wat wil je later worden?’ spontaan het vak van salarisadministrateur noemden. Ook ik ben in het vak gerold. Zelfs zonder enige bemoeienis van mijn vader bleek er voor mij, ondanks het afronden van de Middelbare Hotelschool, geen ontkomen aan.
Het beeld dat salarisadministrateurs saai zouden zijn, vastgeroest zitten in eeuwenoude werkmethodes, weinig flexibel zijn en ieder jaar in hun met pindakaas afgeladen caravan afreizen naar Frankrijk, bevat naar mijn gevoel inmiddels weinig feiten meer. Tijd om het uit de wereld te helpen!
Om mij heen zie ik veelal jonge ambitieuze mensen steeds vaker een bewuste keus maken voor dit vak. Opleidingen als PDL (Praktijkdiploma Loonadministratie), VPS (Vakopleiding Payroll Services) en CBC (Compensation and Benefits Consultant) zijn inmiddels erkende opleidingen. Ze bieden de salarisadministrateur van nu minstens zoveel uitdaging als andere functies binnen het bedrijfsleven.
En eeuwenoude werkmethodes? Bij ADP wordt de salarisadministrateur op z’n minst dagelijks uitgedaagd kritisch naar zijn/haar vak, werkzaamheden en prioriteiten te kijken. Daarnaast vereist het bijhouden van de vele wijzigingen in wet- en regelgeving ook een bepaalde mate van flexibiliteit. Hoe bedoel je saai en vastgeroest?!


Inzicht weegt zwaarder

Ik vond in de nationale beroepengids voor de Salarisadministrateur een mooi profiel waaruit ik de voor mij meest relevante tekst heb gefilterd.
‘Een Salarisadministrateur heeft een zelfstandige baan met een grote verantwoordelijkheid. Een Salarismedewerker heeft goed inzicht in salarisverwerking en een groot inlevingsvermogen ten aanzien van het bedrijf waar voor gewerkt wordt. Wat vooral belangrijk is bij dit beroep, is dat er continu foutloos gewerkt wordt en deadlines worden gehaald. Dankzij de nauwkeurigheid en precisie van een Salarisadministrateur kunnen de lonen, belastingen en afdrachten op tijd worden overgemaakt.’
In de eerste twee zinnen valt het mij op dat deze beschrijving, in tegenstelling tot veel beschrijvingen van vacatures in de branche en sollicitatiegesprekken, erkent dat deze beroepsgroep moet beschikken over inzichtelijk vermogen en een groot inlevingsvermogen ten aanzien van het bedrijf waarvoor gewerkt wordt. Ik ben van mening dat werkgevers vaak te veel de nadruk leggen op de talenten om foutloos, nauwkeurig en precies te kunnen werken dan op kwaliteiten die even zwaar wegen (zo niet zwaarder) en die, zeer waarschijnlijk, de werkgever veel meer zou kunnen opleveren(!).


Te weinig gezien

Mijn ervaring is dat de ‘winst’ van het in dienst hebben van een goeie salarisadministrateur door veel bedrijven te weinig wordt gezien. De salarisadministratie bevat een schat aan informatie waarmee ‘gespeeld’ kan worden. Denk hierbij aan subsidies, afdrachtsverminderingen, werkkostenregeling etc. Kennis, tijd en een pro-actieve houding van de betreffende salarisadministrateur is dan wel een vereiste.
Mijn praktijk wijst uit dat steeds meer werkzaamheden door slimme systemen en processen worden weggehaald uit het takenpakket van de salarisadministrateur. De toekomst van het vak ligt daardoor meer in coördinerende, analyserende en adviserende werkzaamheden. Dat biedt voor de gecertificeerde salarisadministrateurs enorme uitdagingen en is heel iets anders dan het invoeren van de juiste data ten behoeve van een correcte verwerking en de controles daarvan. Maar ja, zolang werkgevers blijven zoeken naar de ‘oude’ salarisadministrateur, kleurt de ambitie van de individuele salarisadministrateur de inhoud en de opbrengst van deze afdeling.

Kortom

Ik ben ervan overtuigd dat mijn vader, als hij in deze tijd zijn vak zou hebben uitgeoefend, de verpersoonlijking zou zijn geweest van de salarisadministrateur versie 2.0. Want deze ‘nieuwe’ salarisadministrateur wordt enthousiast van en kan inspringen op de ontwikkelingen en bijdragen aan de noodzakelijke veranderingen. Hieronder een goedbedoelde tip van mij aan werkgevers en salarisadministrateurs 'oude' versie:
Beste werkgevers, herken, erken en geef ruimte aan de kennis binnen deze afdeling en profiteer ervan!!
Ontwikkel, groei en wees proactief, beste Salarisadministrateur 2.0!! Aan de start, get ready ….. go

Deze bijdrage van Sylvia verscheen als blog op www.touchpoint. adp.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.