Logo
  • Nieuws
  • 3 april 2014
  • Bron: duurzameinzetbaarheid.nl

Werknemers vertellen hun verhaal over Duurzame Inzetbaarheid

Op 7 april gaat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek met twaalf werknemers. Deze twaalf werknemers hebben volgens de minister allen op eigen initiatief geïnvesteerd in hun huidige én toekomstige werksituatie. Het doel van het ministerie is om meer mensen bewust te maken van de mogelijkheden om tot aan je pensioen gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven.

Beeld Werknemers vertellen hun verhaal over Duurzame Inzetbaarheid

Om die reden heeft het ministerie de campagne Duurzame Inzetbaarheid opgezet. Om werkgevers en werknemers te stimuleren om meer te investeren in hun duurzame inzetbaarheid. “Dit is een gedeelte verantwoordelijkheid, maar ook een gedeeld belang. Werkgevers die investeren in bijvoorbeeld de gezondheid of de opleiding van werknemers verdienen hun investering snel terug. Werknemers kunnen zelf veel doen om duurzaam inzetbaar te blijven. Leef gezond, ontwikkel jezelf, pak kansen en ga met je werkgever in gesprek over hoe je je werk gemotiveerd en gezond kunt blijven doen,” zo stelt Asscher.

Willem, Giovanna en Herman zijn drie van de twaalf werknemers die in gesprek gaan met minister Asscher. Hieronder hun verhaal.

Flexibel inzetbaar

Willem (57) uit Friesland heeft jarenlang als ondernemer een eigen drukkerij gehad, totdat hij in 2011, na een gedwongen overname, met lege handen stond. "Ik heb Facebook, LinkedIn en Twitter ontdekt. Op die kanalen heb ik oude bekende opgezocht en laten weten dat ik op zoek ben naar een baan. Op een vast contract hoef ik op mijn leeftijd niet te rekenen, maar ik wil gewoon graag aan de slag. In de zomer heb ik boten geverfd op de scheepswerf van mijn zoon. Fysiek zwaar werk dat ik niet lang kan doen. Kortgeleden werd ik gebeld door een contact uit de grafische wereld. Voor zes maanden vervang ik nu een zieke manager. Ik heb geen idee wat ik daarna kan doen, maar ik ben positief over de toekomst en kijk van dag tot dag wat er mogelijk is." 

Ontwikkelen

Giovanna (42) uit Zwolle is bij een bekende hotelketen in korte tijd van kamerschoonmaakster opgeklommen tot leidinggevende van twaalf personen. “Op mijn 24ste kreeg ik een kind. Ik werkte niet, mijn sociale netwerk was klein en ik verzorgde het huishouden. Bij de peuterspeelzaal van mijn zoon deed ik vrijwilligerswerk in de hoop een vaste baan te krijgen. Er werd me veel beloofd, maar ik kreeg steeds maar geen betaald werk. Op mijn 34ste had ik er genoeg van. Ik ben werk gaan zoeken en ik kon bij dit hotel terecht. Elke keer gaf ik aan dat ik meer wilde werken en leren. Mijn leidinggevende weet dit en de deur staat altijd open als ik opnieuw vragen of ideeën heb. Ik leef van dag tot dag en ik heb geen idee waar ik over tien jaar sta, maar ik wil iedereen graag meegeven dat je je baan als een uitdaging moet blijven zien.

Mantelzorg

Herman (51) uit Assen combineert de zorg voor zijn vrouw, die vier jaar geleden door een bus werd aangereden, met zijn baan als anesthesie assistent. Hij is een verpleegkundige in hart en nieren. “Door het ongeluk kan mijn vrouw haar arm niet meer gebruiken. ‘s Ochtends help ik haar daarom bij het aankleden. Als het opstarten langer duurt dan verwacht dan kan ik gerust een uurtje later op mijn werk verschijnen. Voor mij is het heel logisch om de zorg voor mijn vrouw op me te nemen. Maar dit is alleen mogelijk, omdat ik alles bespreek met mijn werkgever. Ik weet alleen niet hoe lang ik dit vol kan houden, want het is fysiek en geestelijk zwaar werk."

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid, Vitaliteit & HRM

Verbeter de duurzame inzetbaarheid en prestaties van uw personeel

Langer doorwerken vergt van de organisatie & de medewerker een bijzondere inspanning. HRM speelt een belangrijke rol. Een constructieve werksfeer en een hogere duurzame inzetbaarheid doen prestaties en productiviteit toenemen. Talenten en kwaliteiten worden opnieuw aangeboord waardoor de werknemer (en de organisatie) weet waar zijn/haar krachten liggen. Tijdens deze HR masterclass krijgt u scans, tools en handvatten voor uw vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.