Logo
  • Nieuws
  • 26 november 2014

Werkgevers verwachten meer flexibel personeel in 2015

Een groot deel van de Nederlandse werkgevers verwacht in 2015 weer meer flexibilisering van hun personeelsbestand. Een-derde van hen denkt dat het aantal vaste medewerkers zal afnemen, terwijl ook een-derde denkt dat het flexibele personeelsbestand zal groeien. De helft van de werkgevers verwacht geen verschuiving van vast naar flex of omgekeerd. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder 146 ondernemingen verspreid over alle sectoren van de economie, alle provincies en alle grootteklassen.

Een groot aantal werkgevers (75 procent) verwachten in 2015 geen problemen bij het vervullen van vacatures. De overige 25 procent van de werkgevers verwachten alleen problemen om technisch geschoolden op alle niveaus.

Betere facilitaire voorzieningen

Er bestaat bij werkgevers grote behoefte aan mogelijkheden tot flexibilisering om in te spelen op mondiale economische trends en als voorwaarde voor de groei, dit kan volgens het  AWVN door in te spelen op betere facilitaire voorzieningen.

Duurzame inzetbaarheid grootste aandachtspunt

Daarnaast blijkt verder dat werkgevers zich vooral zorgen maken over de ontwikkeling van de concurrentiepositie van hun bedrijf in 2015 (40 procent) en daarom ook inzitten over de ontwikkeling van de productiviteit van de medewerkers.  De vergrijzing draagt hier veel aan bij. Verder worden de personeelskosten ook door meer dan 30 procent van de respondenten als nadelig genoemd. Het belangrijkste aandachtspunt in het personeelsbeleid van de komende twee jaar is echter de duurzame inzetbaarheid.

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid, Vitaliteit & HRM

Langer doorwerken vergt van de organisatie & de medewerker een bijzondere inspanning. HRM speelt een belangrijke rol. Een constructieve werksfeer en een hogere duurzame inzetbaarheid doen prestaties en productiviteit toenemen. Talenten en kwaliteiten worden opnieuw aangeboord waardoor de werknemer weet waar zijn/haar krachten liggen. Tijdens deze HR masterclass krijgt u scans, tools en handvatten voor uw vitaliteits- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Meer informatie...

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.