Logo
  • Nieuws
  • 8 juli 2015
  • Peter van den Hout

Vergrijsd personeelsbestand? Meer werk voor HR!

Een hogere gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand betekent minder mobiliteit, minder instroom en meer verzuim. Bij het opstellen van HR-doelstellingen en -beleid omtrent mobiliteit, personeelsplanning en verzuim moet HR dan ook ter dege rekening houden met de leeftijd van het personeel.

Beeld Vergrijsd personeelsbestand? Meer werk voor HR!

Dit komt naar voren in het benchmarkonderzoek 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2013-2014' van Berenschot in samenwerking met HR Strategie. Een personeelsbestand met een relatief hoge gemiddelde leeftijd vormt daarmee een extra uitdaging voor HR.

Naarmate de gemiddelde leeftijd in een organisatie oploopt treedt significant minder mobiliteit op, zo blijkt uit analyse. Niet alleen is er sprake van een lagere mobiliteit van het huidige personeel  maar ook van minder instroom, waardoor op termijn het personeelsbestand verder zal vergrijzen. 

Opleidingsbudget voor ouderen

Daarnaast blijkt dat organisaties met een relatief ouder personeelsbestand over het algemeen vaker te maken hebben met meer verzuim. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, wordt er niet beknibbeld op het opleidingsbudget binnen organisaties met een gemiddeld ouder personeelsbestand. Integendeel, er is sprake van een positieve relatie tussen de gemiddelde leeftijd in de organisatie en het opleidingsbudget per medewerker. Dit effect is deels te verklaren doordat het aantal tijdelijke contracten - en daarmee de investeringen in het personeel – daalt naarmate de gemiddelde leeftijd in organisaties hoger ligt.

Overtuiging door benchmarking

Wilt u meer inzicht in de prestaties van uw HR-inspanningen? En wilt u uw eigen inspanningen afzetten tegen die van sectorgenoten of organisaties van een vergelijkbare omvang? Het summum van actuele benchmarkinformatie voor HR is Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement van Berenschot in samenwerking met HR Strategie.

Dit benchmarkonderzoek is bovendien compleet vernieuwd, waardoor het nog belangrijker is geworden voor uw HR-afdeling. Als deelnemer krijgt u nu namelijk de beschikking over een maatwerk benchmarkrapportage van uw eigen organisatie. Door uw data te vergelijken met organisaties uit uw eigen en andere sectoren kunt u vervolgens uw HR-beleid verder aanscherpen. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.