Logo
  • Nieuws
  • 11 augustus 2014
  • Ella Beentjes
  • Bron: Oprah.com

Tablets, smartphones en laptops: 4 gevolgen van blauw licht

Het Nieuwe Werken heeft een mooie kickstart gegeven voor het gebruik van tablets, smartphones en laptops, maar wat doet zo'n apparaat met je lichaam? Thuis op de bank, in bed, continu word je beïnvloed door de elektronische blauwe gloed van het apparaat. Vier manieren waarop deze 'blauwe gloed' je werk en leven beïnvloedt.

1. En leeg is je koelkast...

Een voordeel van Het Nieuwe werken is; je kan overal aan de slag. Besparen in de (vervoers)kosten zou je zeggen, maar is dit wel zo voordelig? Uit onderzoek blijkt dat mensen die blootgesteld werden aan licht dat rijk is aan blauwe golflengten, met etenstijd hongeriger waren dan mensen die eenzelfde maaltijd aten onder normaal licht. Zo kan een dagje thuiswerken zorgen voor een lege koelkast en een werkdag bij een leuk cafeetje voor een lege portemonnee. De toegenomen trek begon na 15 minuten onder invloed van het blauwe licht en duurde meer dan twee uur. Het bloed van de deelnemers toonde een hoger insuline level, zowel als een hoger glucose level. Dit kan betekenen dat dergelijk licht de stofwisseling minder efficient maakt bij het verwerken van de avondmaaltijd, speculeert Ivy N. Cheung, een doctoraal kandidaat van het Northwestern University’s Interdepartemental Neuroscience Program, die het onderzoek leidde.

2. Kortere nachten

Het is algemeen bekend dat al het licht de aanmaak van melatonine onderdrukt, het hormoon dat de biologische klok van het lichaam reguleert; maar blauw licht heeft het grootste effect. Zo blijkt dat een blootstelling van 6,5 uur aan dit blauwe licht (ongeveer een werkdag achter de laptop), dit hormoon twee keer zo lang onderdrukt als groen licht (een andere kleur die zichtbaar is in het spectrum). Het biologische ritme verschoof twee keer zo veel als bij dit groene licht (3 uur vs. 1,5 uur). Hoewel een korte tijd achter het blauwe scherm je melatonine levels kan beïnvloeden, blijkt uit de meeste onderzoeken dat een uur van dit licht de slaap significant verstoort. Om weer fris de dag te beginnen is het daarom van groot belang alle apparaten uit te zetten voordat je je bed in kruipt. Dus ook werken vanuit bed is geen goed idee.

3. Alerter en actiever werken

Wanneer je biologische klok al van slag is en je je ogen amper kunt open houden, dan is het aanzetten van je tablet juist een goed idee! Onderzoekers uit Brigham en Women’s Hospital vonden dat de blootstelling van blauw licht tijdens de dag direct en onmiddellijk de alertheid en performance verbeterden. Uit een ander onderzoek van het tijdschrift PLoS One bleek dat een dagelijkse dosis van blauw licht hetzelfde effect kan hebben als drugs of cafeïne. Echt een zware nacht gehad? Kopje koffie erbij, licht van je beeldscherm op  scherp en je bent er weer klaar voor.

4. In een dipje? Werk je eruit!

Blauw licht kan wellicht een belangrijke rol spelen in het vermogen van de hersenen om emoties te verwerken, zo blijkt uit sommige onderzoeken. Blauw licht, van een gadget of van een andere bron zoals de zon, kan in de morgen een gelukkig gevoel geven. Dus niet: begin de dag met een lach, maar begin de dag met het checken van je e-mail op je mobiel, dan komt die lach vanzelf wel. Gebruik van dit licht in de nacht heeft het tegenovergestelde effect. Zo bleek uit een serie experimenten met hamsters dat wanneer deze waren blootgesteld aan het blauwe licht tijdens hun slaapuurtjes symptomen van depressie en lusteloosheid vertoonden. Ook in hun hersenen waren veranderingen ontdekt die worden geassocieerd met depressie.

Al met al zeker niet allemaal slechte invloeden die het gebruik van tables, smartphones en laptops met zich meebrengen. Het gaat erom dat je weet hoe en wanneer je ermee werkt en wat de gevolgen hiervan zijn.

Maximaal presteren in een optimale werkomgeving

De uitdaging van ambitieuze HR-managers is om hun medewerkers een werkomgeving te bieden waarin ze optimaal presteren én om de kosten voor mensen en middelen te beperken. De organisaties die de juiste variëteit en ondersteuning van de werkomgeving  kunnen bieden, hebben de grootste kans om talent aan te trekken, te behouden en optimaal te laten presteren. Meer weten? Kom naar het event The Great Workplace to be op 11 november in Utrecht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.