Logo
  • Nieuws
  • 27 mei 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Nu.nl

Slaapgebrek belemmert productiviteit het meest

Slaapgebrek heeft een grotere negatieve invloed op de productiviteit van werknemers dan factoren als roken en alcoholgebruik.  Zo blijkt uit een rapport van het onderzoeksinstituut Rand en de Britse universiteit van Cambridge onder ongeveer 21.000 werknemers.

Werknemers die zes uur of minder per nacht slapen, zijn aanzienlijk minder productief dan collega's die zeven of acht uur per nacht onder zeil zijn. Ook financiële zorgen en onbetaald voor een familielid zorgen zijn factoren die de arbeidsproductiviteit belemmeren. Werknemers die gepest worden of onder onrealistische tijdsdruk staan zijn ook aanzienlijk minder productief.

Drinken en roken

Alcohol- en tabaksgebruik hebben op de langere termijn effect op de gezondheid van werknemers, de onderzoekers konden echter geen direct verband vinden tussen de twee gewoontes en arbeidsproductiviteit. Ook overgewicht lijkt niet direct slecht te zijn voor de productiviteit op de werkvloer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.