Logo
  • Nieuws
  • 13 november 2014
  • Mariel Hovemann

Raad van State: heroverweeg wetsvoorstel doorwerken na AOW-leeftijd

De Raad van State roept het kabinet op het voorstel door te werken na de pensioenleeftijd te heroverwegen. Volgens het hoogste adviesorgaan heeft het wetsvoorstel een averechtse effect op de arbeidsmarktpositie van '50+ers'.

Beeld Raad van State: heroverweeg wetsvoorstel doorwerken na AOW-leeftijd

Verder merkt het adviesorgaan op dat ontslag van rechtswege bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd niet lijkt te passen bij de wens om werknemers te stimuleren langer door te werken.

Contracten voor bepaalde tijd

Wanneer meerdere contracten voor bepaalde tijd elkaar opvolgen ontstaat van rechtswege een contact voor onbepaalde tijd. Het wetsvoorstel sluit deze regel uit voor werknemers boven de AOW-gerechtigde leeftijd. De Afdeling advisering van de RvS wijst erop dat hiermee elke bescherming tegen het onbeperkt gebruiken van tijdelijke arbeidsovereenkomsten voor deze groep werknemers komt te vervallen. “Dit maakt misbruik door werkgevers van deze personen mogelijk. Nu ook hiervoor minder ingrijpende alternatieven denkbaar zijn acht de Afdeling advisering ook deze maatregel niet passend en noodzakelijk.”

Aangepast voorstel

Het wetsvoorstel is in de tussentijd aangepast. De RvS baseerde zich nog op een eerdere versie. Zo is een werkgever niet verplicht een verzoek tot urenuitbreiding van een AOW’er te honoreren. Dit om verdringing tegen te gaan aldus het ministerie van SZW.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.