Logo
  • Nieuws
  • 2 oktober 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Volkskrant

Oudere werklozen leveren salaris in als ze weer aan het werk komen

Vooral werkloze ouderen leveren salaris in als ze weer een baan vinden. Zij gaan er gemiddeld 9 procent op achteruit. In sommige beroepsgroepen leveren hoogopgeleide ouderen bijna een kwart in. Het gaat er daarbij niet alleen om dat er meer werkzoekenden dan banen zijn. In de ict bijvoorbeeld gaat het om een kwalitatieve mismatch. Dat en meer blijkt uit onderzoek van het UWV geïnitieerd door de Volkskrant.

Beeld Oudere werklozen leveren salaris in als ze weer aan het werk komen

Vooral verouderde kennis en de concurrentie van jongere werkzoekenden speelt ouderen parten. “Dat zie je bij ouderen die een economisch-administratieve baan zoeken. Daar zijn veel meer werkzoekenden dan er banen zijn,” zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV in de VK. “In de ict daarentegen gaat het om een kwalitatieve mismatch. De ontwikkelingen daar gaan razendsnel. Het is al een hell of a job om je kennis actueel te houden als je een baan in de ict hebt, laat staan als je al een tijdje werkloos bent.”

Demotie

En dan is het ook nog zo dat ouderen vaak te duur worden bevonden voor wat ze presteren. Door de loonstijging in de loop van hun carrière en de zogenaamde seniorendagen zijn ouderen relatief duurder. In die zin kun je ook zeggen dat ouderen die weer werk vinden een nieuw salaris krijgen dat beter is afgestemd op hun prestatie aldus Piet Vessies van werkgeversvereniging AWVN.
Verouderde kennis, te duur, minder plooibaar en minder leervermogen, ouderen hebben in de ogen van werkgevers meerdere nadelen. Daar komt nog bij dat ouderen vaker werken in beroepen waar de werkgelegenheid krimpt aldus Bas ter Weel van het CPB in de VK. “Als ze elders een baan vinden, moeten ze een lager loon incasseren omdat hun kennis en vaardigheden minder goed passen in een ander beroep.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.