Logo
  • Nieuws
  • 14 april 2015
  • Foto: Ton Hendriks
  • Bron: Ministerie van SZW

Duurzame inzetbaarheid: 'Onze medewerkers mogen zelf een opleiding kiezen'

De week van de ondernemer staat dit jaar in het teken van Duurzame inzetbaarheid. Ondernemer HenkJan Smits in gesprek met directeur Henny de Haas van technisch installatiebedrijf Hoppenbrouwers over het belang van eigen verantwoordelijkheid.

Beeld  Duurzame inzetbaarheid: 'Onze medewerkers mogen zelf een opleiding kiezen'

“Onze medewerkers mogen zelf een opleiding kiezen en bewegen zo mee met de trends.” Technisch installatie bedrijf Hoppenbrouwers uit Udenhout overleeft de trends van de arbeidsmarkt, omdat de medewerkers altijd op nummer één staan. Algemeen directeur Henny de Haas ziet voor de toekomst vooral kansen en geen bedreigingen. “Medewerkers hebben bij ons veel eigen verantwoordelijkheid. Iedereen werkt in kleine teams en kan op die manier gemakkelijk meebewegen met de trends. Mensen mogen daarnaast zelf hun opleidingen kiezen. Er is veel animo voor de opleidingen die we aanbieden. Dit zijn technische, maar ook leiderschapstrainingen die mensen tijdens hun werk mogen volgen. Een mooi voorbeeld is het team van zonnepanelen dat zelf besloot om een opleiding te volgen voor het certificaat Zonnekeur installateur. In de praktijk was er vraag naar dit certificaat. Met een normale aanvraag procedure via het management was dit niet zo snel gelukt. Maar door dit eigen initiatief van de medewerkers spelen we in de op de markt en blijven we aantrekkelijk voor opdrachtgevers.”

Duurzame inzetbaarheid

Bij duurzame inzetbaarheid staat de vraag van werkgevers, werknemers en de arbeidsmarkt voorop. Wat vragen ontwikkelingen in de arbeidsmarkt? Kunnen medewerkers nu en in de toekomst goed aan het werk blijven? Volgens het ministerie van Sociale Zaken en MKB Nederland is innovatie, betrokkenheid en gezondheid van de werknemers en voortdurende uitwisseling van kennis essentieel. Betrokken medewerkers hebben meer plezier in hun werk en het stimuleren van een gezonde levensstijl vermindert ziekte. De noodzaak voor ondernemers om te investeren in verdere ontwikkeling van hun werknemers en ze bij-, op- en om te scholen neemt daarom toe.

Ondernemers Henkjan Smits, Ruud Veltenaar en Henny de Haas gaan tijdens de Week van de Ondernemer  op woensdag 15 april van 10.00 tot 11.30 uur in het Beatrixtheater in Utrecht met 200 ondernemers in gesprek over de uitdagingen waarmee ondernemers in de nabije toekomst te maken krijgen. Technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vragen om aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Nu investeren in gezondheid, scholing en betrokkenheid is cruciaal voor de continuïteit en groei van bedrijven. Daarnaast zorgt het vaak ook direct voor lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.  Tijdens de Week van de Ondernemer van 14-16 april staat het onderdeel Personeel volledig in het teken van Duurzame Inzetbaarheid.

Lees meer over zelfsturing bij Hoppenbrouwers in het interview met Henny de Haas in HR Strategie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.