Logo
  • Nieuws
  • 22 december 2014
  • Bron: VNO-NCW

Duurzame inzetbaarheid: 'Maak demotie bespreekbaar'

Om de Nederlandse economie verder op weg te helpen, moet demotie bespreekbaar worden gemaakt, stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Want 'iedereen moet doen waarvoor hij het meest geschikt is. Dus als je ouder wordt en wat minder verantwoordelijkheid wilt, moet dat bespreekbaar zijn', zei hij tegenover BNR Nieuwsradio.

Beeld Duurzame inzetbaarheid: 'Maak demotie bespreekbaar'

Volgens De Boer is het in Nederland -en andere Westerse landen- gebruikelijk dat je naarmate je ouder wordt, je ook hoger op 'de ladder' komt. Maar demotie, minder verantwoordelijkheid en dus één of twee stappen terug in salaris, is volgens hem nu niet eenvoudig. De voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW vindt het bespreekbaar maken van demotie (het omgekeerde van promotie, red.) noodzakelijk in verdere discussie over de arbeidsmarkt. Want ondernemers ervaren het aannemen van personeel steeds meer als een risico, aldus De Boer.

Juiste plek

Werknemers moeten in salarisschalen kunnen bewegen, stelt De Boer. "Ik heb er geen probleem mee als iemand jonger is en meer verdient. Ik ben voor flexibiliteit: mensen komen op plekken waar ze tot hun recht komen. Dat is goed voor de economie en daar profiteren we met zijn allen van."
"Een 'baan voor het leven' is niemand meer gegeven. In die zin is een vaste baan niet meer van deze tijd," vindt De Boer. "Als werkgever en werknemer onderling afspreken dat ze een vast contract willen, is dat prima. Maar een zzp-contract moet ook kunnen. Ik ben voor een cafetaria-achtige benadering," zei de voorzitter van VNO-NCW bij BNR.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.