Logo
  • Nieuws
  • 21 augustus 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: NRC Carriere

Grotere kans op beroerte en hartinfarct door langere werkweek

Ruim 30 procent meer kans op een beroerte en een verhoogde kans op een hartinfarct. Dat heb je volgens onderzoek gepubliceerd in The Lancet als je lange werkweken maakt. Stress en lang zitten zouden de oorzaak kunnen zijn. Gelukkig werkt in Nederland minder dan 1 procent langer dan 50 uur.

Beeld Grotere kans op beroerte en hartinfarct door langere werkweek

Voor het onderzoek vergeleken ze mensen die werkweken van meer dan 55 uur maken met mensen die 35 tot 40 uur per week werken. Het onderzoek naar werktijden, hartziekten en beroerten is gehouden onder ruim 600.000 vooral Noord-Europeanen.

Nederlanders korte werkweken

Een van de reacties op het stuk op de site van The Lancet is van Urban Janlert van de afdeling public health van de universiteit van Umeå in Zweden zo bericht NRC Carriere. Hij meldt dat in de OECD-landen 12 procent van de werknemers langer dan 50 uur per week werkt. In Turkije is dat percentage met 43 procent het hoogst. Janlert vindt dat iedere werknemer recht heeft op een werkweek die gemiddeld niet langer is dan 48 uur. Dan zitten we in Nederland goed, hier werkt volgens Janlert minder dan 1 procent officieel langer dan 50 uur. Het laagste percentage van Europa.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.