Logo
  • Nieuws
  • 4 december 2014

Eerste aanvraagronde voor ESF-subsidie succesvol

Het Europees Sociaal Fonds  (ESF) heeft 507 miljoen euro beschikbaar gesteld voor werkgelegenheidsprojecten op het gebied van re-integratie en duurzame inzetbaarheid. Het ESF laat weten dat in twee maanden al 2.300 aanvragen zijn ingediend om mensen langer en gezonder aan het werk te houden.

Van 1 mei tot 31 oktober 2014 was de aanvraagronde voor re-integratie. Hiervoor was 114 miljoen euro beschikbaar, waar 70 verzoeken voor zijn ingediend. Voor de aanvraagronde duurzame inzetbaarheid, die liep van 15 oktober tot 7 november 2014, was 22 miljoen beschikbaar en zijn ruim 2.300 aanvragen ingediend.

125.000 banen voor arbeidsbeperkten

Staatssecretaris Kleinsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is blij met het resultaat. “Tot 2020 is veel Europees geld te verdelen. Wat mij betreft blijkt niks op de plank liggen. Met de Participatiewet in het vooruitzicht en de afspraken uit het Sociaal Akkoord moeten de komende jaren 125.000 banen worden gecreëerd voor mensen met een beperking. Dat is een enorme uitdaging. Zowel voor werkgevers als voor gemeenten die heel veel op zich af zien komen.  Het ESF kan een bijdrage leveren om mensen uit de doelgroep van de Participatiewet te helpen.” 

Programma

De ESF-programmaperiode loopt tot 2020 en richt zich op twee hoofdthema’s. Onder het thema ‘actieve inclusie’ kunnen het UWV, 35 centrumgemeenten en het ministerie van Veiligheid en Justitie subsidie aanvragen voor de re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals werkzoekende jongeren, 50-plussers, gedetineerden of mensen met een arbeidsbelemmering. Op het gebied van duurzame inzetbaarheid kunnen bedrijven en Opleidings- & Ontwikkelingsfondsen (vanaf 2016) aanvragen indienen om actief en gezond ouder worden te stimuleren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.