Logo
  • Nieuws
  • 25 augustus 2014

Cultuurbezoek verlaagt werkstress

Net als sport, verdrijft cultuurbezoek werkstress en zwaarmoedigheid. Dit blijkt uit onderzoek door wetenschapsjournalist Mark Mieras.

Beeld Cultuurbezoek verlaagt werkstress

Bedrijfs Cultureel Abonnement (BCA) deed de afgelopen weken onderzoek naar het verband tussen werkstress, vitaliteit en cultuurbezoek. Daaruit blijkt dat organisaties met een cultuurprogramma voor medewerkers een tweeledig effect laten zien. Medewerkers zijn zelf beter opgewassen tegen stress als ze aan het programma deelnemen én managers ontwikkelen een andere managementstijl, een stijl wat positief bijdraagt op de werkvloer. Hoe meer cultuur hoe groter het effect, maar ook bij een betrekkelijk lage frequentie van een paar cultuurbezoeken per jaar is er al een verbetering van de vitaliteit te meten. Het is daarbij wel belangrijk dat mensen uit het cultuuraanbod dat kiezen wat bij hen past, want de bezochte voorstellingen en musea moeten fascineren willen ze ontspanning bieden. Organisaties stimuleren al cultuurbezoek om deze positieve effecten. Chantal Hofenk, personeelsadviseur P&O in het Westfriesgasthuis: “we zochten naar hoe we konden bijdragen aan de gezondheid, vitaliteit en een goede balans tussen privé en werk van onze medewerkers, BCA vervult deze behoeften”.

Secundaire arbeidsvoorwaarde

Bedrijfs Cultureel Abonnement (BCA), initiatief van Stichting Stimulering Kunst en Cultuur, biedt organisaties via een abonnement voor hun medewerkers een cultureel programma. Zij kunnen met korting kaarten boeken voor o.a. theatervoorstellingen, concerten, bioscopen en museumbezoek. Met meer dan 250 partners uit de culturele sector heeft men via BCA toegang tot ruim 750 aanbiedingen op jaarbasis. Een organisatie dat BCA aanbiedt aan medewerkers toont daarmee niet alleen waardering , maar investeert ook in vitaliteit, gezondheid en productiviteit van de medewerkers.
BCA – directeur Babs Schipper: “Werkgevers bieden medewerkers niet alleen een leuke secundaire arbeidsvoorwaarde met een BCA-abonnement, maar werkgevers hebben er zelf ook veel profijt van: de productiviteit stijgt, de stress vermindert en de gezondheid en vitaliteit van de medewerker neemt toe. “

Lees hier alle conclusies van het onderzoek  'Hoe cultuur medewerkers vitaler maakt'.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.