Logo
  • Nieuws
  • 7 december 2009
  • Manon Schuttrups

Verbod op liefde op de werkvloer

Verliefdheden, relaties en intieme vriendschappen met directe collega’s zijn vanaf 1 januari 2010 verboden bij L1, de provinciale omroep in Limburg. 'Wil je dit toch doorzetten, dan zal een van jullie beiden moeten vetrekken', zo valt te lezen in de interne richtlijn ‘(Affectieve) relaties op het werk’, die onder het personeel is verspreid.

Beeld Verbod op liefde op de werkvloer

De nieuwe maatregel is in principe niet van toepassing op relaties die zijn ontstaan in het verleden. Maar de directie kan ook in die gevallen ingrijpen. “Denk hierbij aan situaties waarbij de productiviteit er onder gaat lijden, de werksfeer negatief beïnvloed wordt of wanneer de ene partner zich gaat bemoeien met gesprekken en/of situaties tussen L1 en de andere partner.”

 

Liefderichtlijn

Daarnaast houdt de directie zich het recht voor om in te grijpen wanneer er problemen ontstaan als gevolg van een relatie tussen medewerkers van verschillende afdelingen. ‘In dat geval zal L1 de keuze maken wie moet vertrekken. Een relatie hoeft niet altijd een probleem te vormen, zolang ze maar niet storend is op het werk. Voorbeelden hiervan zijn aan te wijzen binnen L1.’ Zo staat in de richtlijn.

 

“Een actuele aanleiding was er niet,” zegt Stevens. Wel waren er in het verleden enige problemen op dit vlak. “Het onderwerp kwam toevallig ter sprake tijdens het overleg van het managementteam. Het personeel heeft er recht op om te weten hoe wij denken over relaties op de werkvloer,” aldus de directeur.

 

Juridische gevolgen

NVJ-jurist Maarten van den Berg vraagt zich af wat er gebeurt wanneer een werknemer zich niet aan de regel houdt en vervolgens wordt ontslagen. “Uit een eerdere uitspraak valt af te leiden dat de rechter zal kijken naar de belangenafweging die een werkgever heeft gemaakt. Bovendien moet het functioneren van de ontslagen medewerker echt in het geding zijn. Op basis daarvan zal de rechter bepalen of de medewerker geld meekrijgt. Veel zal ook afhangen van de vraag hoe consequent L1 deze regeling gaat toepassen. Doet ze dat niet, dan staat een ontslagen medewerker een stuk sterker voor de rechter.”

 

Bedenkingen

De richtlijn met betrekking tot relaties op het werk is nieuw voor L1. Directeur Rob Stevens:  “We willen als managementteam het personeel duidelijk maken hoe wij over deze kwestie denken. Dat wij vinden dat iemand in zo’n geval beter kan vertrekken. Zo moet u dat lezen, als een aansporing tot. Of dat ook gebeurt, dat hangt af van de persoon in kwestie. We zullen in ieder geval niet naar de rechter stappen.’ Wat er dan wel gebeurt? ‘Dat kan ik nu niet zeggen. Dat hangt af van de situatie.’

 

In tegenstelling tot wat het management het personeel meedeelde heeft de ondernemingsraad van L1 niet ingestemd met de richtlijn. Frank Ruber, voorzitter van de OR van L1: “We zijn wel geconsulteerd. Tijdens dat gesprek hebben we onze bedenkingen kenbaar gemaakt. Ik zal de directeur er nog even op aanspreken.”

 

Tip

Bij bedrijven die op dit moment de liefde al hebben ‘gevangen’ in regels, gaat het om de volgende afspraken:

 

Groen licht:

  • Openheid en eerlijkheid over relaties.
  • Het te allen tijde melden van relaties bij de leidinggevende.
  • Het doorbreken - in overleg met het management - van hiërarchische lijn om de schijn van bevooroordeling re voorkomen.

Oranje licht:

  • Het op het werk bespreken van privézaken die direct verband houden met de relatie.
  • Fysieke intimiteiten buiten werktijd wanneer collega’s’ herkenbaar zijn als medewerker van het bedrijf.

Rood licht:

  • Fysieke intimiteiten tijdens het werk.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.