Logo
  • Nieuws
  • 20 november 2014
  • Jorien Leendertse

Uitzendbureaus overtreden privacyregels

De twee uitzendbureaus Randstad en Adecco overtreden op verschillende punten de Wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) bij de verwerking van gegevens van uitzendkrachten. Dit komt naar voren uit een onderzoek van College bescherming persoonsgegevens (CBP).

De uitzendbureaus maken kopieën van identiteitsbewijzen van mensen die alleen op intakegesprek komen, en dus nog niet voor het bureau werken. Zij voegen deze bewijzen toe aan een dossier. Adecco verstrekt zelfs kopieën van ID-bewijzen aan opdrachtgevers. Het onnodig kopiëren van identiteitsbewijzen kan identiteitsfraude met zich brengen.

Ook wordt er gedetailleerde informatie over ziekten van uitzendkrachten geregistreerd.
De registratie van medische gegevens is privacygevoelig en daar gelden extra wettelijke eisen voor. Een werkgever mag alleen vragen hoe lang het verzuim mogelijk duurt en of er andere werkzaamheden mogelijk zijn.

Tot slot worden persoonsgegevens van uitzendkrachten soms 13 jaar (Randstad) of 24 jaar (Adecco) bewaard. Gegevens die niet meer nodig zijn moeten worden verwijderd om te voldoen aan fiscale regelgeving.

Maatregelen

Uitzendkrachten zijn in tijden van hoge werkloosheid afhankelijk van uitzendbureaus. “Juist in dat spanningsveld moeten uitzendbureaus de Wet bescherming persoonsgegevens strikt naleven”, aldus Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP. Randstad en Adecco hebben aangegeven maatregelen te treffen, het CBP zal de organisaties komende tijd controleren. Indien nodig zet het CBP handhavende maatregelen in.

Gesprekken en Dossiervorming

Waar mensen samen werken, komt het onherroepelijk voor dat er fouten worden gemaakt. Veel fouten hebben gelukkig weinig directe consequenties. Hoe anders is dat bij een werknemer die niet goed genoeg functioneert! Zodra de intermenselijke verhoudingen op de werkvloer zijn verslechterd en de zaak op scherp komt te staan, worden de juridische en economische aspecten ineens uiterst belangrijk. Meer informatie...

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.