Logo
  • Nieuws
  • 9 februari 2012
  • Bas Ammerlaan

Slordig bureau verhoogt effectiviteit

Een rommelige werkplek leidt tot helderder denken, volgens onderzoekers van de Universiteit van Groningen. Dit druist in tegen het idee dat een opgeruimd bureau leidt tot overzichtelijker en effectiever werk.

Beeld Slordig bureau verhoogt effectiviteit

In het onderzoek werd een serie van onderzoeken verricht waarin reacties op verschillende omgevingen werden getest, zoals een rommelige winkel en een ongeorganiseerd bureau. In plaats van overweldigd te worden bleek men omringd door chaos helderder te gaan denken.

 

Slordig bureau is niet slordig denken

Hoofdonderzoeker Jia Liu: “Veel managers zien liever een opgeruimd bureau vanuit de gedachte dat dit leidt tot meer productiviteit en efficiëntie. Dit is gebaseerd op het idee dat een rommelige omgeving leidt tot rommelig denken. Er is echter niet veel bewijs voor deze vermeende link.”

 

Simplistischer denken

Het onderzoek werd gehouden onder een groep van 319 studenten. Mensen die in een ongeorganiseerde omgeving werkten bleken simplistisch in hun categorisering van voorwerpen en wat ze als consument zouden aanschaffen. Soortgelijke resultaten werden behaald door de groep die volgens een leestest ‘slordig nadacht’.

 

“Rommelige bureaus zijn mogelijk niet zo nadelig als ze lijken te zijn, gezien de probleemoplossende aanpak die ze veroorzaken efficiëntie kan verhogen en de creativiteit van werknemers stimuleert,” aldus Liu.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.