Logo
  • Nieuws
  • 9 oktober 2014
  • Jorien Leendertse

Lager opgeleide werknemers gelukkiger met werk-privébalans

Lager opgeleide werknemers zijn gemiddeld genomen gelukkiger met hun werk-privébalans en krijgen meer energie van hun werk. Wo-opgeleiden zijn het minst tevreden met hun werk-privébalans en hbo- en mbo-opgeleiden geven als gemiddeld waarderingscijfer een 7 of 7,5.

Dit blijkt uit het Beste Werkgeversonderzoek 2014 van Effectory en Intermediair.Volgens Guido Heezen, directeur van Effectory en HR-trendwatcher, ervaren lager opgeleiden een betere werk-privébalans omdat ze minder werk mee naar huis nemen: “Ze doen hun werk op de zaak. Punt. En de avond is lekker voor henzelf. Hoogopgeleide kenniswerkers gaan ’s avonds toch nog even hun e-mail wegwerken of denken na over de werkdag van morgen. Dit komt mogelijk door de computers, tablets en telefoons die ze van hun werkgever krijgen.”

Haal energie uit het werk

Lager opgeleiden blijken ook het meeste energie van hun werk te krijgen. Op de stelling ‘Mijn werk geeft mij energie’ geven ze gemiddeld een 7,2 als score. Wo-opgeleiden geven gemiddeld een punt lager. Medewerkers met een hoger opleidingsniveau blinken daarentegen weer uit op andere gebieden. Zo staan ze er meer voor open om andere of nieuwe taken op zich te nemen (wo’ers scoren een 8,3, lager opgeleiden met 7,4 bijna een punt lager). Daarnaast hebben hoger opgeleiden meer wensen om zichzelf te ontwikkelen. Ook daar is het verschil bijna een heel punt (7,9 in vergelijking met 7,0).

Geheim van goed werkgeverschap

Succesvolle organisaties scoren beter op bevlogenheid en betrokkenheid, aldus Heezen. “Zeer belangrijk is een cultuur van vertrouwen. Medewerkers moeten ervan op aan kunnen dat er goed met hun belangen wordt omgegaan. Een duidelijke missie en inspirerend leiderschap zijn een paar van de andere succesfactoren. Vaak weten zowel de directie als de medewerkers wel hoe het zou moeten, maar komen ze er toch niet uit. Dat heeft onder meer te maken met interne politiek. Mag je als medewerker bijvoorbeeld slimmer zijn dan je baas? Er is één groep werknemers die extra aandacht vraagt. Jongeren van de generatie Y zeggen: ‘Ik werk voor je zolang je me boeit.’ Dat is nog een extra reden waarom goed werkgeverschap anno 2014 zo belangrijk is.”

Beste Werkgever 2014

Stichting Buurtzorg Nederland is uitgeroepen tot Beste Werkgever van 2014. De stichting behaalde de hoogste Beste Werkgevers score in de categorie ‘meer dan 1000 medewerkers’ met een 8.7. Met een gemiddelde 7 scoort Buurtzorg uitzonderlijk hoog. “Dat betekent dat er geen hiërarchie in onze organisatie is, dat de verpleegkundigen zelf hun teams samenstellen en dat er geen managers zijn. Wie zit er nou te wachten op een leidinggevende?” aldus Jos Blok, oprichter van Buurtzorg. ZLM Verzekeringen behaalde in de categorie ‘minder dan 1000 medewerkers’ een Beste Werkgevers Score van 8,1 en mag zich daarmee eveneens een jaar lang Beste Werkgever noemen.

HR in flexibele organisaties

Een rapport over flexibel organiseren, aangevuld met Nederlandse voorbeelden van ‘hoe het ook kan’, gebaseerd op het model van de beroemde Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. In dit rapport 'HR in flexibele organisatie' hebben wij voor u de 10 bouwstenen en 5 praktijkcases uitgewerkt om u te helpen in 'flexibel organiseren'. Bekijk de download

Event: The Great Workplace to be

Hoe zorg je ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent én blijft voor talenten? En wat betekent dit voor de werkomgeving op kantoor, thuis of op een third workplace? The Great Workplace to be geeft in één dag nieuwe inzichten, resultaten en innovaties om uw human capital optimaal te laten renderen. Meer informatie

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.