Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2012
  • Jessica Hartkoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Werknemer behoudt recht op leaseauto ondanks zwaar weer werkgever

De werkgever heeft vanwege de slechte financiële situatie bij de onderneming de leaseauto van een werknemer ingenomen en de 13e maand niet uitgekeerd. Het Hof Den Bosch oordeelt dat omdat de leaseauto ook privé gebruikt mag worden en omdat de 13e maand overeengekomen loon is, de belangen van de werkgever minder zwaar wegen dan die van de werknemer.

Beeld Werknemer behoudt recht op leaseauto ondanks zwaar weer werkgever

De werkgever heeft in haar beslissing onvoldoende mee laten wegen dat het privégebruik van de auto, dat daarmee een beloningscomponent is, een belangrijk onderdeel vormt van de leaseregeling. Door geen compensatie te bieden kan niet gezegd worden dat het belang van de werkgever bij afschaffing van de regeling zo zwaarwichtig is dat daarvoor het belang van de werknemer moet wijken. De werknemer heeft recht op gebruik van de leaseauto of een vergoeding.

 

13de maand vast bestanddeel loon

De aanspraak op de 13de maand heeft niet het karakter van een resultaatsafhankelijk bonus maar vormt een vast bestanddeel van het overeengekomen en daarmee verschuldigde loon. Deze aanspraak wordt aangemerkt als een geleidelijk aan door het betreffende jaar heen opgebouwde loonaanspraak. Vanuit goed werkgeverschap moet de werkgever zich terughoudend opstellen bij het beperken van loonkosten. Nu dat door de werkgever is nagelaten weegt het belang van de werkgever voor wijziging minder zwaar dan het belang van de werknemer. De 13de maand moet worden uitbetaald.

 

Hof Den Bosch, 27 december 2011, LJN: BV0736

 

Tip

De financiële situatie van een onderneming kan reden zijn om met een beroep op het wijzigingsbeding arbeidsvoorwaarden te wijzigen voor zover met de belangen van de werknemer rekening wordt gehouden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.