Logo
  • Nieuws
  • 28 januari 2014
  • Michelle Hollenberg

Werkgevers creëren banen voor arbeidsgehandicapten

Werkgevers zijn aan de slag gegaan om banen te creëren voor arbeidsgehandicapten, zoals in het sociaal akkoord is afgesproken. Dat laten voorzitter van vakcentrale FNV Ton Heerts en Jannes van der Velde van werkgeversorganisatie AWVN weten, zo meldt NU.nl.

In het sociaal akkoord is afgesproken dat bedrijven tot en met 2026 125.000 arbeidsgehandicapten vrijwillig aan een baan moeten helpen.

Regionaal sociaal akkoord

Volgens Heerts zijn de eerste positieve signalen te zien. Hij geeft NU.nl als voorbeeld een regionaal sociaal akkoord in de regio IJssel-Vecht, wat vorige week is ondertekend. Heerts: ‘‘Werkgevers daar hebben zich vastgelegd op het creëren van duizend extra banen voor arbeidsgehandicapten bovenop de afspraken in het sociaal akkoord. Dat geeft de burger moed.’’

Quotumwet

In de Quotumwet zijn de afspraken tussen sociale partners, kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwerkt. In deze wet zijn de kaders van de quotumregeling vastgelegd. Belangrijke onderwerpen als de doelgroep die mee telt voor het quotum, de sanctie wanneer werkgevers er zich niet aan houden (5000 euro per niet vervulde werkplek) en bepalingen wanneer de quotumregeling kan worden geactiveerd. Details over het quotumpercentage en de uitvoering worden per Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) geregeld.

Doel Quotumwet

Doel van de Quotumwet is een stijging van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking (zitten nu deels in de Wajong, Wsw en Wwb) en een meer evenwichtige kostenverdeling van het arbeidsongeschiktheidsstelsel te effectueren.

 

Internet consultatie

Om input uit de samenleving te krijgen en het wetsvoorstel te verbeteren heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken een eerste concept van het wetsvoorstel voor de Quotumwet voor consultatie beschikbaar gesteld.De internetconsultatie duurt drie weken en loopt tot zaterdag 8 februari 2014.

Nieuwe Ziektewet

De Modernisering Ziektewet is een feit. Dit betekent ondermeer dat u als werkgever extra kosten kan verwachten voor de Ziektewet- en WGA-uitkering voor werknemers met een tijdelijk arbeidscontract. Welke (financiële) gevolgen heeft dit voor uw organisatie? Wat kunt u doen om kosten te beheersen en zelfs terug te dringen? Meer info

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.