Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2014
  • Mariel Hovemann

Vrije dagen inleveren door de crisis

In Portugal is besloten om een viertal feestdagen tot 2018 te schrappen om zo het hoofd te bieden aan de crisis. In Nederland zou dit relatief gezien een grote aderlating zijn; wij hebben de minste vrije dagen van West-Europa zo blijkt uit onderzoek van Mercer.

Beeld Vrije dagen inleveren door de crisis

Geen land is hetzelfde als het gaat om feest- en vakantiedagen. Zo zijn er in Duitsland per deelstaat vastgestelde feestdagen waardoor het totaal aan Duitse feestdagen varieert van 9 tot 13. Toch zijn de meeste feestdagen te vinden in Finland, namelijk 15. Zij worden met 12 dagen gevolgd door Griekenland. Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië zijn goed voor 11 dagen. Nederland staat met 8  feestdagen op de laatste plaats op de lijst.

(Wettelijke) vakantiedagen

Groot-Brittannië  neemt met 28 wettelijke vakantiedagen de leiding op dit gebied. Op de tweede plaats staan Finland, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen. In verschillende landen in West-Europa extra vakantiedagen worden toebedeeld op basis van senioriteit, leeftijd en/of plaats in de organisatie. Dit heeft te maken met verworven rechten en diep gewortelde culturele verschillen aldus het adviesbureau. Opmerkelijk is dat men in Luxemburg boven de 55 jaar drie extra vakantiedagen krijgt en  in de financiële sector nog eens 8,5 dagen extra.

Cursus Grip op Ziekteverzuim

Werkgevers en -nemers hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen als het om het beheersen van ziekteverzuim gaat. Een verzuimende medewerker kost een werkgever handenvol geld en de nodige hoofdbrekens. Tijdens deze cursus ziekteverzuim leert u hoe u door adequaat in te grijpen de verzuimkosten binnen uw onderneming kunt beperken. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.