Logo
  • Nieuws
  • 21 juli 2014
  • Willem Dercksen

Verandering pensioenregels vaak nog niet goed doorgedrongen

Acht op de tien werkgevers weten dat ze hun pensioenregeling moeten aanpassen, maar de helft weet nog steeds niet precies wat er moet worden veranderd. Een op de zeven organisaties weet bovendien niet eens of de pensioenregeling voldoet aan de nieuwe regels.

Beeld Verandering pensioenregels vaak nog niet goed doorgedrongen

Dit blijkt uit onderzoek van Aon Hewitt onder 2.000 Nederlandse werkgevers. De versobering van het fiscale kader waar de Eerste Kamer onlangs mee instemde heeft gevolgen voor bijna alle pensioenregelingen en de wijzigingen gelden per 1 januari a.s.

“Veel werkgevers hebben de pensioenregeling net aangepast op de vorige stelselwijziging,” aldus Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. “Zij worden nu geconfronteerd met een zeer korte periode om ervoor te zorgen dat zij ook aan de nieuwste regels voldoen. Aangezien bijna alle pensioenregelingen moeten worden aangepast, is er nog veel werk te verzetten.”

Fiscaal bovenmatig

Pensioenregelingen die niet tijdig zijn aangepast, zijn ‘fiscaal bovenmatig’. Voor bovenmatige regelingen zijn de premies niet langer fiscaal aftrekbaar en geldt een boeteregeling.

Pensioenopbouw boven 100.000 euro

Driessen adviseert werkgevers snel in kaart te brengen welke wijzigingen zij in ieder geval moeten doorvoeren. Het onderzoek leert bijvoorbeeld dat acht op de tien werkgevers medewerkers in dienst hebben die meer dan 100.000 euro verdienen. Boven die grens kan per 1 januari 2015 fiscaal geen pensioen meer worden opgebouwd. “Analyseer en bespreek met betrokkenen welke alternatieven er zijn,” adviseert Driessen. Vrijwillig sparen is een mogelijkheid, evenals een compensatie in de vorm van extra salaris.

Meerdere regelingen

Uit het onderzoek van Aon Hewitt blijkt verder dat bij een op de zes werkgevers voor nieuwe werknemers een andere pensioenregeling geldt dan voor bestaande werknemers. Bij deze werkgevers komt een derde van de nieuwe werknemers terecht in een beschikbare premieregeling, terwijl voor de bestaande werknemers veelal nog een middelloonregeling van toepassing is.

Webinar: Tien tips voor een goed arbeidscontract

Een goed arbeidscontract kan een hoop gedoe voorkomen. En hier gaat het vaak mis. Zeker als er conflicten zijn of meningsverschillen. Als HR-professional bent u verantwoordelijk. Mr. drs. Mark Diebels geeft u 10 tips voor het optimale arbeidscontract. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.