Logo
  • Nieuws
  • 17 februari 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: FD.nl

V&D en bonden na kort geding weer om tafel

Vakbonden CNV en FNV gaan na het kort geding weer om tafel over de arbeidsvoorwaarden. V&D verraste namelijk de vakbonden met de mededeling dat werknemers hun loonoffer kunnen terugverdienen als het bedrijf weer winst maakt, aandelen in ruil voor loonkorting. Voor de vakbonden was dit winstdelingsplan geheel nieuw. Zij verwachten er niet veel van. De kortgedingrechter in Amsterdam vond het reden genoeg om de partijen de kans te geven er alsnog samen uit te komen.

Het conflict draait om een loonoffer van 5,8 procent. Het warenhuis zegt dat het zonder deze bezuinigingsmaatregel failliet gaat. De bonden willen pas over inleveren van salaris praten als V&D garandeert dat er geen banen verloren gaan. De advocaat van V&D zei tijdens het kort geding dat zo'n 3500 van de 5000 personeelsleden akkoord gaan met de salarisverlaging, als het bedrijf daardoor kan voortbestaan.

V&D stelde tijdens het kort geding dat het personeel dat akkoord gaat met de loonsverlaging, kan meedelen in de winst zodra het bedrijf weer winst maakt.  CNV-bestuurder Martijn den Heijer werd niet direct warm van het voorstel. “We moeten de details nog horen en verder bespreken, maar een heel goed plan lijkt het mij niet. De vastgoedeigenaren hebben het zo geregeld dat ze geld krijgen als V&D failliet gaat. Waarom moet het personeel genoegen nemen met een regeling die ze pas iets oplevert als V&D ooit weer winstgevend wordt?”

De rechter doet volgende week maandag alsnog uitspraak als de partijen er voor woensdagmiddag 13 uur niet uitkomen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.