Logo
  • Nieuws
  • 22 april 2010
  • Graziëla Sheotahul

Nederlandse reiskostenvergoeding uniek

Ongeveer de helft van de Nederlandse bedrijven vergoedt de reiskosten voor het woon-werkverkeer. Werknemers krijgen een kilometervergoeding of een vast bedrag. “Dat maakt Nederland uniek in West-Europa,” zegt Antoni van Huissteden van adviesbureau Mercer, dat onderzoek deed naar arbeidsvoorwaarden in vijftien West-Europese landen.

Beeld Nederlandse reiskostenvergoeding uniek

In België en Frankrijk bestaat wel een wettelijk verplichte minimumvergoeding, maar die dekt de kosten niet. In Finland krijgen werknemers kaarten voor het openbaar vervoer vergoedt en in Ierland krijgen alleen managers een reiskostenvergoeding. Italië kent als enige een wettelijk verplichte lunchvergoeding en België is de enige waar een jaarlijkse salarisverhoging verplicht is. “De beloningspraktijken en -vereisten zijn zeer verschillend per land,” aldus Van Huissteden.

 

Werkkostenregeling

Op 1 januari 2011 wordt de werkkostenregeling van kracht. Kortweg houdt deze regeling in dat, naast een aantal gerichte vrijstellingen, voor vergoedingen en verstrekkingen een forfait van 1,4% van de loonsom geldt. Tot dit forfaitbedrag kan een werkgever vrije vergoedingen en verstrekkingen aan zijn werknemers uitkeren. Over het meerdere is de werkgever een eindheffing van 80% verschuldigd.

 

Overigens geldt voor de jaren 2011, 2012 en 2013 een jaarlijkse keuzemogelijkheid om de werkkostenregeling al dan niet toe te passen. De werkgever zal dan na moeten gaan wat aantrekkelijker is: het oude of het nieuwe regime voor vergoedingen en verstrekkingen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.