Logo
  • Nieuws
  • 31 mei 2013
  • Lianne Bouman

Nederlanders bekaaid af met vakantiedagen

Nederlandse werknemers zijn in Europa het slechts af als het gaat om door de overheid gegarandeerde vakantiedagen (20). Hun Franse collega’s zijn met 30 wettelijke vakantiedagen het best af. Dat blijkt volgens De NRC uit het onderzoek No Vacation Nation. In het onderzoek zijn de door de overheid gegarandeerde vakantiedagen van 21 landen vergeleken.

Beeld Nederlanders bekaaid af met vakantiedagen

Nederlandse werknemers hebben twee nationale feestdagen (30 april en 1 mei), maar alleen 30 april geldt voor alle werknemers als doorbetaalde vrije dag. Gemiddeld heeft de Nederlandse werknemer toch 25 vakantiedagen. In veel landen heeft de overheid het aantal door te betalen vakantiedagen en feestdagen, waarop werknemers ook vrij zijn, wettelijk geregeld. In Nederland is in de verschillende cao's vastgelegd of werknemers vrij krijgen op feestdagen en of zij meer betaald krijgen als zij toch werken; de overheid heeft daar geen regels voor gemaakt.

Frankrijk


De Fransen hebben naast de 30 wettelijke vakantiedagen ook nog 11 nationale feestdagen vrij, maar alleen 1 mei wordt doorbetaald. Nemen zij buiten het zomerseizoen vakantiedagen op, dan worden zij beloond met een extra vrije dag.

Oostenrijk, Portugal en Italië


In Oostenrijk en Portugal zijn de werknemers toch beter af dan de Franse werknemers. Oostenrijkers en Portugezen hebben 35 doorbetaalde vrije dagen (22 vakantiedagen en 13 doorbetaalde vrije feestdagen). De Italianen zitten ook goed. Zij hebben recht op 30 doorbetaalde vakantiedagen (20 vakantiedagen en 10 doorbetaalde feestdagen). En, valt een feestdag op een zondag, dan krijgen zij daar een extra vrije dag voor.

Duitsland


Duitsland kent 24 wettelijke vakantiedagen voor werknemers van 18 jaar en ouder. Jongeren tot 16 jaar hebben recht op 30 wettelijke vakantiedagen, 27 tot dat zij 17 jaar zijn en 25 tot hun 18de jaar. Publieke feestdagen worden doorbetaald. Duitsland kent slechts één nationale feestdag.

Amerika en Japan


Heel wat slechter af dan de Nederlandse werknemers zijn de Amerikanen, die helemaal geen gegarandeerde vakantiedagen hebben, en de Japanners met slechts tien wettelijk vastgelegde vakantiedagen. Gemiddeld krijgen Amerikanen toch jaarlijks 16 vakantiedagen doorbetaald; 23 procent van de werknemers kan alleen onbetaald verlof opnemen.

Let op


Met ingang van 1 januari 2012 geldt dat het wettelijke minimumaantal vakantiedagen vervalt zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de vakantierechten zijn opgebouwd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.