Logo
  • Nieuws
  • 4 augustus 2015
  • Joyce Guldemond

Lastige OR, wat nu?

Bij HR-zaken kunnen ondernemingsraden soms lastige partners zijn. Hoe zorg je er dan voor dat compleet vastgelopen onderhandelingen toch weer op gang gebracht worden?

Beeld Lastige OR, wat nu?

In de wet op de ondernemingsraden wordt niemand uitgesloten, op één persoon na, namelijk de bestuurder van de onderneming. De bestuurder wordt niet gezien als een in de onderneming werkzame persoon, maar als de gesprekspartner van de ondernemingsraad. “Wat ik in mijn praktijk zie,” zegt Jan Poortman, organisatieadviseur op het gebied van medezeggenschap, “is dat managers echter vaak niet in de ondernemingsraad plaatsnemen, omdat ze het lastig vinden om met twee petten op te zitten. Hoewel dit begrijpelijk is, kunnen managers ook op een andere manier een goede rol vervullen richting OR. Bijvoorbeeld in het verstrekken van informatie of in het verbreden van de visie die er zou kunnen zijn. Ook in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als er een reorganisatie in een bepaald deel van de onderneming plaatsvindt, kan ik me goed voorstellen dat de manager van dat betreffende deel aansluit bij gesprekken in de OR.”

Vakbonden en wantrouwen

Een lastige OR blijft volgens Poortman een moeilijk onderwerp. “Maar de vraag is altijd, kan je, zeker als je HR-manager bent, ontdekken waar het op vast zit? Wat ik in mijn praktijk zie is dat het soms vast zit op het feit dat een OR zich ingraaft, omdat de vakbond een bepaalde visie heeft. Maar als je dan met de vakbond praat, dan valt het vaak wel mee.”

Volgens Poortman speelt soms ook wantrouwen  een rol. “Zo van, joh, de vorige keer is niet gebeurd wat we hadden afgesproken, dus ga ik nu ook geen afspraken maken.” Dat kan in heel veel verschillende dingen zitten. Soms zit dat ook gewoon in de aard van het beestje. Als HR-manager kan je daar een goede rol in vervullen door het gesprek aan te gaan en de dingen ook bij de naam te noemen en te zeggen van: hoe komen we hier nou uit? En wat kunnen we doen om een klimaat te scheppen dat we er wel uit komen? Dit geldt zowel voor de ondernemingsraad als voor het management, want beide partijen kunnen soms koppig zijn.”

Medezeggenschap en de rol van HRM

Omgaan met de ondernemingsraad en alternatieve modellen vanuit HR-perspectief

Binnen veel organisaties speelt de ondernemingsraad een cruciale rol. Regelmatig leiden vragen over de werkwijze, betrokkenheid, instelling en kosten onnodig tot wrijving tussen HRM, directie en bestuurders en de ondernemingsraad. Hoe gaat HRM daar mee om? Op welke wijze kan HRM proberen een werkbare modus met een OR te krijgen? En zijn er ook alternatieve modellen van medezeggenschap denkbaar? Jan Poortman gaat hierover met u aan de slag. Meer informatie en inschrijven

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.