Logo
  • Nieuws
  • 29 april 2014
  • Lianne Bouman

Laatste amendementen wetsvoorstel pensioen

Het wetsvoorstel ‘Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioenen en maximering pensioengevend inkomen’ is door de Tweede Kamer aangenomen. Van de drie ingediende amendementen zijn er twee verworpen en is er een ingetrokken.

In een brief aan de Tweede Kamer zijn de staatssecretarissen van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingegaan op enkele, tijdens het wetgevingsoverleg nog opgekomen vragen bij de Tweede Kamer. In de brief kondigt de staatssecretaris onder meer een beleidsbesluit aan waarin een afwijking van de hoofdregel, dat alle pensioenregelingen vanaf 2015 moeten voldoen aan het te wijzigen fiscale kader continuering van het huidige recht wordt toegestaan voor de situaties waarin het recht op een voortgezette pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid civielrechtelijk al definitief is geworden en niet meer gewijzigd kan worden op 1 januari 2015. Bovendien is het kabinet bereid  in overleg te gaan met de sector over de uitvoering van de risicopartnerpensioenknip.

Nettolijfrente

De Tweede Kamer heeft brede steun geuit om ook de nettolijfrente onder te brengen in de tweede pijler. Staatssecretaris Wiebes heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de vraag hoe de nettolijfrente onder kan worden gebracht in de tweede pijler binnen de voorwaarden van vrijwilligheid en fiscale hygiëne (voorkomen van onbelaste uitkeringen vanuit belast pensioenvermogen en vice versa) en in welk wetgevingstraject dit kan meelopen.

Concreet wordt voorgesteld om voor pensioenfondsen die een nettolijfrente aanbieden in de wet vast te leggen dat moet worden uitgegaan van een gescheiden administratie. Ook worden voor pensioenfondsen aanvullende producteisen gesteld aan de nettolijfrente om het risico op vermenging van belaste en onbelaste geldstromen te minimaliseren. Het kabinet meent dat op deze wijze op verantwoorde wijze invulling wordt gegeven aan de wens van de Tweede Kamer om de nettolijfrente onder te brengen in de tweede pijler.

De hiervoor geschetste richting is nog niet vertaald in concept wetteksten. Op basis van deze brief en de inbreng van het parlement zal verdere afstemming met het pensioenveld en de toezichthouders plaatsvinden.

Sanctiebepaling bij afkoop

De Tweede Kamer heeft ook verzocht om een sanctiebepaling voor opname van de nettolijfrente anders dan voor de oude dag (afkoop). Ook deze wens wordt door het kabinet ondersteund. Concreet wordt voorgesteld om via een eenvoudige – forfaitaire – benadering het ten onrechte genoten belastingvoordeel terug te nemen bij voortijdige afkoop.

Premiestaffels beschikbare premieregelingen pensioen gepubliceerd

Beide staatssecretarissen hebben de premiestaffels gepubliceerd die per 1 januari 2015 geldig worden, mits de Eerste Kamer instemt met de aanpassing van het fiscale kader voor pensioen. Deze premiestaffels zijn van toepassing op zogenoemde ‘beschikbare premieregelingen' en zijn een handreiking voor de praktijk. Ze worden later bij beleidsbesluit vastgesteld.

Het kabinet spant zich nu in om tijdig duidelijkheid te bieden voor de plenaire behandeling in de Eerst Kamer.

Download bijlage premiestaffels hier.

Langer doorwerken na pensioen

We leven in uitdagende tijden. Zo werken we in de nabije toekomst steeds vaker door tot aan of zelfs na het bereiken van de pensioenleeftijd. Maar welke fiscale en juridische consequenties zijn hieraan verbonden? In deze publicatie vindt u alle ins en outs van langer doorwerken voor zowel werkgevers als werknemers overzichtelijk op een rij.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.