Logo
  • Nieuws
  • 22 augustus 2013
  • Lianne Bouman

Hoge Raad legt kwestie afstandsbeperking voor aan Europees Hof

De Hoge Raad heeft het Europees Hof van Justitie gevraagd uitspraak te doen over de afstandsbeperking (150-kilometergrens). Die maakt sinds 2012 deel uit van de 30%-regeling. Pas na het oordeel van het Europese Hof neemt de Hoge Raad een definitieve beslissing over de geldigheid van de regeling.

Beeld Hoge Raad legt kwestie afstandsbeperking voor aan Europees Hof

De rechtbank in Breda was in november 2012 van mening dat de 150 kilometergrens in de nieuwe 30%-regeling is toegestaan. Expats moeten minimaal 150 kilometer van de Nederlandse grens wonen, waardoor grensarbeiders zonder meer worden uitgesloten van de regeling. Volgens Rechtbank Breda is deze bepaling niet in strijd met artikel 14 IVBPR/artikel 14 EVRM van het Europees recht. Rechtbank Haarlem is echter een andere mening toegedaan. De rechtbank stelt dat het kilometercriterium, dat in 2012 is ingevoerd, strijdig is met het Europese beginsel van vrij personenverkeer.

Twijfel bij Hoge Raad

De Hoge Raad twijfelt over de vraag of het 150-kilometercriterium wel in overeenstemming is met Europees recht en heeft daarom prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie gesteld. De Hoge Raad vraagt om uitleg over de toepassing of interpretatie van het Europees recht.

Aanpassingen 30%-regeling in 2013:

  • Het is werkgevers toegestaan in bepaalde buitenlandsituaties een deel van het salaris belasting- en (indien van toepassing) premievrij uit te keren in verband met de extra kosten die de werknemer maakt vanwege zijn verblijf in het buitenland (extraterritoriale kosten).
  • De buitenlandse werknemer moet beschikken over een specifieke deskundigheid. Dit moet ook blijken uit een inkomensnorm. Die bedraagt 35.770 euro op jaarbasis (exclusief de onbelaste vergoeding) Voor werknemers die jonger zijn dan 30 jaar (met mastertitel) geldt een norm van 27.190 euro op jaarbasis (exclusief de onbelaste vergoeding)
  • De einddatum voor de 30%-regeling staat in de beschikking die de werkgever van de belastingdienst ontvangt. Houdt het werk van de werknemer bij de werkgever op, dan stopt ook de 30%-regeling. Per 2013 is de maximale einddatum aangepast; de 30%-regeling eindigt in ieder geval op de laatste dag van het loontijdvak na het loontijdvak waarin de laatste werkdag valt.

Voorbeeld: Vaststellen einddatum

De laatste werkdag van Philip Boston valt op 10 juli 2013. Zijn werkgever kent een loontijdvak van één maand (de kalendermaand). De 30%-regeling kan tot en met 31 augustus 2013 worden toegepast.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.