Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2010
  • mr. Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Drukt concurrentiebeding zwaarder bij functiewijziging?

Een werknemer treedt in 2004 in dienst als hoofd bedrijfsbureau bij een onderneming in arkenbouw. In de arbeidsovereenkomst is een concurrentiebeding opgenomen.

Beeld Drukt concurrentiebeding zwaarder bij functiewijziging?

Vanaf 2008 krijgt hij de functie van projectleider/calculator, zonder dat daarvoor een nieuwe arbeidsovereenkomst is overeengekomen. Medio 2009 gaat hij aan de slag als hoofd bedrijfsbureau bij een concurrent van de werkgever.

 

Ingrijpende wijziging arbeidsverhouding

In kort geding beslist de rechtbank dat de werknemer aan het concurrentiebeding gehouden kan worden. In hoger beroep bekrachtigt het Hof Leeuwarden deze beslissing.

Volgens de Hoge Raad moet een concurrentiebeding opnieuw worden overeengekomen indien de wijziging in de arbeidsverhouding zo ingrijpend is dat het concurrentiebeding zwaarder gaat drukken.

 

Zwaarder drukken van concurrentiebeding

De rechter moet naast onderzoek naar de vraag of de functiewijziging ingrijpend is, ook onderzoeken of deze wijziging meebrengt dat het concurrentiebeding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken. Door het overleggen van bewijsstukken kan de werknemer dit laatste onderbouwen. De werknemer heeft dit bewijs echter niet kunnen leveren waardoor het concurrentiebeding gehandhaafd blijft.

 

Tip: Bij een ingrijpende wijziging van de functie is het raadzaam om het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk overeen te komen.

 

Hof Leeuwarden, 1 juni 2010, LJN: BM6826

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.