Logo
  • Nieuws
  • 15 april 2013
  • mr. Jacqueline Caro Werk en Wet Advocaten

Concurrentie onrechtmatig ook zonder concurrentiebeding

Wanneer geen concurrentie- of relatiebeding vaststaat, is een ex-werknemer in principe vrij om zich als concurrent van zijn ex-werkgever te gedragen. Maar wat als de werknemer met bedrijfsinformatie van zijn werkgever, nog tijdens zijn dienstverband begint met het opzetten van een eigen bedrijf? Wat kan zijn ex-werkgever hier tegen doen?

De werknemer heeft nog voor het einde van de arbeidsovereenkomst een businessplan opgesteld voor een concurrerend eigen transportbedrijf. Hij heeft collega’s benaderd om voor hem te gaan werken, heeft klanten geregeld, een bedrijfspand gehuurd en materieel geregeld. Bovendien heeft hij vertrouwelijke bedrijfsinformatie geüpload naar een Dropbox-account. De ex-werkgever besluit de ex-werknemer hierin langs juridische weg een halt toe te roepen.

Omstandigheden voor onrechtmatige concurrentie


In een kort geding heeft de rechter geoordeeld over de toelaatbaarheid van de activiteiten van de ex-werknemer bij de start van zijn eigen onderneming. Tijdens de laatste maanden van zijn dienstverband had hij zijn eigen bedrijf zo goed voorbereid, dat hij vrijwel direct na zijn ontslagname zou kunnen beginnen met een middelgroot transportbedrijf. Zijn plannen gaf hij vorm aan de hand van de kennis die hij bij de werkgever had opgedaan en met diverse geheime bedrijfsdocumenten. Dat levert ongeoorloofde concurrentie op en leidt ertoe dat de werknemer verboden wordt zijn nieuwe bedrijf verder uit te oefenen. Over het benaderen van klanten van de werkgever oordeelt de rechter anders. Omdat er geen relatiebeding is afgesproken en er geen sprake is van exclusieve klantrelaties, moet de ex-werkgever dulden dat zijn klanten worden benaderd. De ex-werknemer is daar niet over de grens van het toelaatbare gegaan.

Rechtbank Rotterdam 23 januari 2013, LJN: BZ1913

Tip:

Let op uw bedrijfsgegevens,  wanneer duidelijk wordt dat een werknemer van plan is te vertrekken. Als er een concrete aanleiding is mag worden nagegaan wat een werknemer doet met e-mail, internet en andere digitale bedrijfsgegevens.

Meer informatie vindt u op HR Praktijk Premium:

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.