Logo
  • Nieuws
  • 18 december 2014
  • Bron: Floreijn

Bent u op de hoogte van daling in nabestaandenpensioen inkomens 100.000+?

Doordat de wetgeving lang onduidelijk was, hebben veel bedrijven nog geen oplossing voor de problematiek van de werknemers met inkomens boven € 100.000. 1 januari 2015 komt nu heel dichtbij en het nabestaandenpensioen zou zelfs tot wel 40% lager kunnen uitvallen, als één van deze werknemers bijvoorbeeld op 2 januari zou overlijden.

Beeld Bent u op de hoogte van daling in nabestaandenpensioen inkomens 100.000+?

De Eerste Kamer heeft medio dit jaar nieuwe wetgeving voor het zogenaamde Witteveenkader 2015 aangenomen. Het Witteveenkader geeft de fiscale spelregels rondom pensioen en begrenst de omkeerregel voor pensioen (zijnde: aanspraak vrijgesteld, uitkering belast). Met de gewijzigde fiscale pensioenwetgeving is de versobering van het pensioenstelsel per 1 januari 2015 een feit. Binnen de nieuwe wetgeving wordt de pensioenopbouw begrensd. Er mag straks geen pensioen meer worden opgebouwd boven een voltijds salaris van € 100.000 (bruto). De beperking geldt niet voor het arbeidsongeschiktheidspensioen. Dus voor de verzekeringen in het kader van arbeidsongeschiktheid wijzigt er niets.

Netto pensioenregeling

Met de wijzigingen heeft de overheid de netto pensioenregeling geïntroduceerd. Doel van de netto pensioenregeling is om de betreffende werknemers in de gelegenheid te stellen om op vrijwillige basis netto pensioen op te bouwen.
De netto pensioenregeling is een vrijwillige regeling waarin je op basis van het daarvoor geldende reglement kan deelnemen. Binnen de netto pensioenregeling heb je de mogelijkheid te kiezen voor:

  • verzekeren van een netto partnerpensioen tijdens je dienstverband;
  • beleggen van een netto premie voor opbouw van een pensioenkapitaal op de pensioendatum.

Gevolgen van de wetgeving

Door de gewijzigde wetgeving is het niet meer mogelijk pensioen op te bouwen voor het salaris boven € 100.000. Vanaf 2015 bouwen de betreffende werknemers dus minder pensioen op. Dit heeft directe gevolgen voor het partnerpensioen.

Voorlopige regeling 2015

De tijd tot wijziging van de regeling is nog erg kort. Daarom kunt u als bedrijf kiezen om ‘tijd te kopen’ met een  ‘voorlopige regeling 2015’. Vanaf 1 januari 2015 verzekert u hierin voor de betreffende werknemers een netto partnerpensioen. Daarmee minimaliseert u de teruggang in pensioen voor de betreffende nabestaanden. Dit geeft u als werkgever extra tijd om in de loop van 2015 tot een definitieve oplossing te komen. Bovendien voorkomt u een tekort in nabestaandenpensioen voor de werknemers met topinkomens vanaf 1 januari 2015.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.