Logo
  • Nieuws
  • 29 juli 2015
  • Peter Bekkering

Arbeidsvoorwaarden: keuzebudget als 'container'

Stop alle extra arbeidsvoorwaarden boven het minimum in een persoonlijk keuzebudget van de medewerker. Maak deze 'container' vervolgens tijdsevenredig, zodat er elke maand voor wordt afgerekend via het salaris. Is dit de oplossing voor flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden?

Beeld Arbeidsvoorwaarden: keuzebudget als 'container'

Jeroen Krosse van adviesbureau Tasper gelooft er heilig in. “Neem mobiliteit. Iedereen kent de excessen die op een gegeven moment ontstonden rond leaseauto’s. Daadwerkelijke kosten werden hoger dan de begrote kosten en de vraag ontstond wie dat overschot moest betalen: werkgever of werknemer? Je kunt dat ondervangen door elke werknemer een vervoersbudget te geven, passend bij zijn functie.”

Een voordeel voor een bedrijf om met een arbeidsvoorwaardenbeleid met keuzebudget te gaan werken, aldus Krosse, is dat het risico voor een bedrijf wordt teruggedrongen. “Daarnaast is het ook een goed antwoord op een andere maatschappelijke trend, de behoefte aan maatwerk.”

Best practices

Krosse ziet dat veel organisaties bij de overgang naar een arbeidsvoorwaardenbeleid met keuzebudgetten hun visie op hun rol als werkgever sterk laten meewegen. “Bij ABN AMRO zag je dat vanwege de behoefte aan flexibiliteit en eenvoud alle bovenwettelijke verlofdagen in de ‘container’ werden gestopt. Zorgverzekeraar Achmea en uitzendbureau Randstad maken andere, niet enkelvoudig zakelijke keuzes: ze willen bewust meer geld reserveren voor verlof en ook meer mogelijkheden bieden om verlof bij te kopen. Daarmee krijgen de secundaire arbeidsvoorwaarden een duidelijke signaalfunctie en worden ze gebruik als employer brand en om werkgeverschap in te kleuren. Zowel intern als extern.”

Een mooi voorbeeld daarvan voor Krosse is het internationaal organisatieadviesbureau Accenture. Krosse: “Zij vragen aan hun medewerkers om flexibel te zijn en wereldwijd te werken. Daarbij passend is dat de medewerkers elke drie maanden kunnen beslissen of ze hun leasecontract willen opzeggen. Wederzijdse flexibiliteit dus.”

Rol van HR

HR vervult bij het flexibiliseren van het arbeidsvoorwaardenbeleid een initiatiefrol. “Omdat je kennis van de materie moet hebben om zo’n systeem te hervormen. HR beschikt over een visie op de mens, op de arbeidsrelatie en over kennis wat er fiscaal mogelijk is. Natuurlijk moeten er daarnaast ook in de board mensen zitten die het belang ervan inzien.”

Jeroen Krosse is een van de sprekers op het congres 'Arbeidsvoorwaarden in de praktijk'. Samen met een aansprekende klant uit de non-profit instelling laat Tasper zien hoe u arbeidsvoorwaarden verbindt aan bedrijfsdoelstellingen en hoe u met moderne e-HRM tools zorgt voor keuzegemak, beloningstevredenheid, inzicht én een efficiënte HR-administratie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.