Logo
  • Nieuws
  • 30 oktober 2014
  • Joyce Guldemond

Pesten op het werk is een serieus probleem

Er wordt door werkgevers niet vaak genoeg toegegeven dat er binnen hun bedrijf wordt gepest. Terwijl ziekteverzuim en werkstress wel ter sprake komen, blijkt het fenomeen pesten nog steeds een groot taboe. Dit zegt voorzitter Laura Willemse van Stichting Pesten op de Werkvloer in een interview met NU.nl.

Beeld Pesten op het werk is een serieus probleem

"Werkgevers willen het liever niet toegeven. Het is schaamtevol en best heftig als het binnen de deuren van je eigen bedrijf plaatsvindt", aldus Willemse. Volgens haar komt het negatieve gedrag "ontzettend veel voor".

“Het is dramatisch slecht geregeld”

Als het over pesten gaat, gaat het niet over een incidenteel plagerijtje. “Als er een plaaggeest op de afdeling is, dan is iedereen wel eens aan de beurt. Maar als altijd dezelfde persoon wordt uitgezonderd, dan gaat het om pesten”, aldus de voorzitter.
Hoewel in de Arbowet staat dat werkgevers hun personeel moeten beschermen tegen agressie en geweld, heeft slechts de helft van de bedrijven een beleid tegen pesten. “Het is dramatisch slecht geregeld en dat is te bizar voor woorden”, vindt Willemse.

Pesten is vrij lastig te bewijzen. Werkgevers halen bovendien in vele gevallen de schouders op als zij horen van pestgedrag op de afdeling, volgens Willemse. Het pesten wordt dan afgedaan als ‘aanstelleritis of overgevoeligheid’, terwijl er toch echt sprake is van een serieus probleem. Bovendien kan het niet serieus nemen van gepeste werknemers zich uiten in een verdere ontwikkeling van persoonlijke schade.

Model tegen pesten

Het onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit (VU) dat zich bezighoudt met gedragsverandering presenteert samen met de Stichting Pesten op de Werkvloer een model om pesten op de werkvloer tegen te gaan. Het stappenplan is gebaseerd op principes uit de gedragstherapie en gaatervan uit dat je beter positief gedrag kunt belonen, dan pestgedrag afstraffen.

Willemse denkt dat het niet makkelijk zal gaan, maar hoopt werkgevers ervan te overtuigen dat ze pestgedrag op een positieve manier kunnen tegengaan.

Seminar Ontslagrecht en ontslagvergoeding: nu en in 2015

De Wet werk en zekerheid wijzigt het Nederlandse arbeidsrecht ingrijpend. Voor HR-professionals is kennis van de wijzigingen een noodzaak om vanaf 1 januari 2015 en 1 juli 2015 niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Tijdens het seminar wordt ingegaan op de belangrijkste wijzigingen in regels met betrekking tot ontslag en ontslagvergoedingen, incl.de transitievergoeding en de berekening daarvan. Ook wordt u geïnformeerd over ontslag van flexwerkers. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.