Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2013
  • Michelle Hollenberg

Nederlandse managers hebben vertrouwen in thuiswerkers

Nederlandse managers hebben vertrouwen in werknemers wat betreft flexibel werken. 62 Procent van de managers maakt zich geen zorgen over de tijdsinvulling van werknemers als ze op afstand werken. Bijna de helft van de Nederlandse leidinggevenden (43 procent) werkt minimaal een halve werkweek flexibel.

Dit blijkt uit recent onderzoek van Regus onder 26.000 managers uit meer dan 90 landen. De managers werden ondervraagd over hun houding ten aan zien van flexibel werken en werken op afstand.

Op afstand managen

Een deel van de leidinggevenden maakt zich zorgen over het motiveren en managen van werknemers op afstand. Ruim de helft van de managers wereldwijd (55 procent) geeft aan dat effectief management op afstand mogelijk is. Een voorwaarde is wel dat zij een speciale training volgen. In Nederland zijn deze cijfers lager, namelijk 33 procent. 43 procent van de managers in Nederland gebruikt videoconferenties om op afstand te communiceren met hun teams.

Tom Tempelman, algemeen directeur van Regus Nederland: "Alle betrokken partijen profiteren van flexibel werken, er moeten echter goede afspraken worden gemaakt. 38 procent van de Nederlandse ondervraagden beschouwt vertrouwen als een belangrijk punt. Als er vertrouwen is, zijn de voordelen van flexibel werken overduidelijk: hogere productiviteit, beter behoud van personeel en lagere operationele kosten. Het stellen van duidelijke doelstellingen en het sturen op resultaten in plaats van op werkzaamheden zijn cruciaal. Verder moeten werknemers en managers zoveel mogelijk gebruik maken van nieuwe technologieën n. Tenslotte of je nu op afstand werkt of vanuit kantoor, regelmatig contact, via telefoon, mail of videoconferencing, blijft uitermate belangrijk.”

Vertrouwen

46 Procent van de Nederlandse ondervraagden denkt dat management op afstand goed is voor een professionele relatie. Vertrouwen is daarbij een belangrijk element. Een kwart van de Nederlandse bedrijven gebruikt specifieke rapportagesystemen voor efficiëntiebewaking. Wereldwijd gaat het om 37 procent.

Jongeren nemen verantwoordelijkheid

Daarnaast kan flexibel werken met name voor jongere medewerkers extra waarde bieden. Bijna tweederde (60%) van de ondervraagden in Nederland is van mening dat jongeren zich minder snel ontwikkelen wanneer zij op afstand worden gemanaged (ten opzichte van 68% wereldwijd). Nederlanders zijn er daarentegen wel het meest van overtuigd dat jongere medewerkers verantwoordelijker worden door werken op afstand (54% ten opzichte van 37% wereldwijd).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.