Logo
  • Nieuws
  • 2 september 2014
  • Bron: Hay Group

Lijnmanagers niet gesteund door HR-afdeling

76 procent van de lijnmanagers vindt dat HR informatie en data bewust afschermt. Bijna 40 procent van de lijnmanagers haalt HR-gerelateerde informatie liever van het internet dan dat ze bij HR aankloppen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group onder 150 HR-directeuren en 600 lijnmanagers.

Bijna de helft van de lijnmanagers (48 procent) ervaart het proces van aannemen, promoveren en resource planning als ingewikkeld en inefficiënt, terwijl 43 procent van de HR-directeuren aangeeft teveel tijd kwijt te zijn met 'handjes vasthouden' van lijnmanagers, waardoor ze geen tijd meer overhouden voor de strategie. Alrik Boonstra, Director Reward and Leadership Services bij Hay Group: "Het laatste jaar zagen veel HR-directeuren hun afdeling inkrimpen door kostenbesparingen (95 procent). Hierdoor blijft het moeilijk om goede ondersteuning te bieden aan de business, zonder dat het veel extra werk oplevert."

Direct antwoord op vragen

Naast focus op de strategie willen HR-directeuren lijnmanagers vooral in staat stellen om zelf HR-taken op zich te nemen. 88 Procent van de HR-directeuren geeft aan dat dit het hoofddoel is van hun werkzaamheden. Twee derde van de lijnmanagers voelt zich daadwerkelijk ook empowered door de inspanningen van de HR-afdeling. "Alhoewel er altijd discussie blijft hoe je ondersteuning het beste kunt bieden, is snelheid een cruciaal struikelblok. Lijnmanagers willen direct antwoord op hun vragen, terwijl dit niet altijd mogelijk is. Technologie kan dit gat dichten door directe beschikbaarheid van de informatie," aldus Boonstra.

Actief blokkeren bij beslissingen
Bijna een op de drie (30 procent) van de lijnmanagers is van mening dat HR hen actief blokkeert bij het nemen van beslissingen. Dit helpt niet bij het effectief managen van hun team en het nemen van échte verantwoordelijkheid op het vlak van HR-taken. Het probleem dat HR aangeeft is dat zij, ondanks al hun inspanningen om medewerkers betrokken te houden en de organisatiestrategie te verhelderen, afhankelijk zijn van de leiderschapskwaliteiten van de manager zelf.

Training Persoonlijk leiderschap voor HR-professionals

Effectief leidinggeven aan mensen en processen

Als HR-professional bent u voortdurend bezig met en voor anderen. Voor velen bent u een sparringpartner en er zal door velen aan u worden getrokken. Om uzelf staande te houden en een herkenbare positie in te nemen is het zaak om te weten wat u wilt, waar u voor staat en waar anderen wel en niet een beroep op u kunnen doen. Zo bent u in staat mensen en processen leiding te geven op een wijze die bij u past en effectief is. Meer informatie en inschrijven

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.