Logo
  • Nieuws
  • 3 december 2013
  • Lianne Bouman

Harde aanpak schijnconstructies mogelijk ook voor inleners

Minister Lodewijk Asscher van SZW richt zijn pijlen nu ook op inleners van uitzendkrachten. Niet alleen de werkgever van uitgeleend personeel, maar ook de opdrachtgever wordt aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer.

Beeld Harde aanpak schijnconstructies mogelijk ook voor inleners

De minister komt in 2014 met een Wet aanpak schijnconstructies. Dat heeft hij de Tweede Kamer per brief (Voortgangrapportage aanpak schijnconstructies) aangekondigd. Met de wet in de hand kunnen inleners en uitleners worden aangepakt die weten, of moeten weten, dat de werknemer niet voldoende betaald krijgt. Ook nu al zijn er maatregelen getroffen om schijnconstructies de kop in te drukken. Zo geldt het betalen van het minimumloon en zijn er in november 15 extra inspecteurs van de Inspectie SZW ingezet. Doel is onderbetaling en het afdragen van lagere premies te lijf te gaan om zo oneerlijke concurrentie de kop in te drukken.

In 2014 wordt het aantal inspecteurs verder uitgebreid en wordt het voor werknemers makkelijker om naar de rechter te stappen als zij niet het cao-loon betaald krijgen. Ook gaat Asscher  het bedrijven onmogelijk maken buitenlandse werknemers een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding te laten betalen.

Met genoemde maatregelen wil de minister ‘een fatsoenlijke arbeidsmarkt’ creëren: ‘Ik ben voorstander van vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Maar ik heb ook oog voor de ongewenste effecten ervan. Schijnconstructies met buitenlandse werknemers zijn hier een voorbeeld van. Via die constructies worden werknemers uit andere Europese landen onderbetaald en er ontstaat bovendien oneerlijke concurrentie. Een harde aanpak van schijnconstructies is daarom een belangrijke stap richting een meer fatsoenlijke arbeidsmarkt.’

Internationale samenwerking

Asscher benadrukt dat internationale samenwerking bij de aanpak van schijnconstructies cruciaal is. Hij heeft dan ook afspraken gemaakt met Polen, Roemenië en Bulgarije over het uitwisselen van informatie over werkgevers die bijvoorbeeld via schijnconstructies werknemers betalen onder het minimumloon. Ook hoopt Asscher tijdens de Europese Raad van 9 december a.s. een akkoord te bereiken over een Europese Handhavingsrichtlijn. Deze richtlijn maakt het mogelijk om boetes, bijvoorbeeld voor onderbetaling, in een ander EU-land te innen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.