Logo
  • Nieuws
  • 21 juli 2009
  • Lianne Bouman

Fulltimers tevredener dan parttimers

In 2008 was de overgrote meerderheid van de werknemers in Nederland -bijna 86 procent- tevreden over het aantal uren dat per week gwerkt moet worden. Werknemers met een voltijdbaan waren vaker tevreden dan werknemers die in deeltijd werken.

Beeld Fulltimers tevredener dan parttimers

Ruim één op de tien mensen die 35 uur of meer per week werken, wilde de arbeidsduur graag wijzigen. De meesten wilden minder uren gaan werken. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Onder deeltijders waren ongeveer twee op de tien werknemers niet tevreden over hun arbeidsduur. Werknemers met een grote deeltijdbaan waren iets vaker tevreden, dan werknemers met een kleine deeltijdbaan. In beide groepen kwam de wens om méér uren te gaan werken het meeste voor.

Europa

 

Nergens in Europa werken naar verhouding zoveel parttimers als in Nederland. Parttime werken neemt sinds jaar en dag in populariteit toe, zowel onder vrouwen als mannen. Momenteel werkt 33 procent van de werkzame Nederlandse beroepsbevolking parttime.

 

Tip

Minder status, een lager salaris en de angst om niet door te groeien in hun functie: weerhoudt dit mannen om parttime te werken? Eén op de vijf werknemers is het eens met de stelling ‘echte mannen werken fulltime’. Dit kwam naar voren in een onderzoek uit 2008 van TN NIPO in opdracht van FNV Bondgenoten. U kunt het rapport downloaden op de website van HR Strategie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.