Logo
  • Nieuws
  • 28 oktober 2010
  • Dagmar Hendriks

De HR-zzp’er beleeft moeilijke tijden

De zzp’ers in de branche Communicatie & PR, Algemeen Management en in de HR hebben het minste werk van alle zzp’ers in ons land. Van zzp’ers die als zelfstandige actief zijn in de zakelijke markt had 28 procent het afgelopen half jaar geen of nauwelijks werk.

Beeld De HR-zzp’er beleeft moeilijke tijden

Dat blijkt uit de Interimpuls Interim Kompas, op basis van een enquête onder ruim 600 zzp’ers.

 

Vacaturesites

Zzp’ers vinden het meeste werk binnen hun eigen netwerk, terwijl bemiddelingsbureaus goed zijn voor ongeveer 30 procent van de interim-opdrachten. Vacaturesites hebben maar enkele procenten van de markt voor interim-opdrachten in handen. Maar als de arbeidsmarkt weer krapper wordt, is de verwachting dat interim-vacaturesites een steeds serieuzer alternatief worden.

 

Tarieven

Ook de tarieven van de zzp’ers stonden onder druk. Gemiddeld is er 8,4 procent onder het eigen minimumtarief gewerkt. Zzp’ers werkzaam in de logistiek en de HR deden de grootste stap terug. Het gemiddelde tarief bedroeg 93 euro. Zelfstandigen met een MBA-opleiding verdienden twee keer zoveel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.