Logo
  • Nieuws
  • 29 mei 2015
  • Lianne Bouman

Asscher stelt deel Wet aanpak schijnconstructies uit

De Eerste Kamer heeft dinsdag 26 mei met minister Asscher van SZW gedebatteerd over de Wet aanpak schijnconstructies. Een onderdeel van de wet wordt waarschijnlijk naar 1 januari 2016 verschoven. Als de Senaat op 2 juni a.s. over de wet stemt en naar verwachting afhamert, wordt de rest per 1 juli 2015 van kracht.

Beeld Asscher stelt deel Wet aanpak schijnconstructies uit

Minister Asscher stelde dat de kern van het wetsvoorstel is dat werknemers het loon kunnen ontvangen waar zij recht op hebben. De inzet op het tegengaan van schijnconstructies ligt ook in handhaving, voorlichting en internationale samenwerking. Daarnaast heeft de aanpak van schijnconstructies de bijzondere aandacht van de regering.

Door werkgevers te verplichten het minimumloon giraal over te maken, kan dit makkelijker worden gecontroleerd. Ook zijn werkgevers voortaan verplicht bij meldingen van misstanden zoals schijnzelfstandigheid te onderzoeken in hoeverre dit klopt.

Aanpassing loonadministratie

Als de wet per 1 juli 2015 in gaat, kunnen werkgevers uit tijdsgebrek hun loonadministratie niet vóór 1 juli 2015 aangepast hebben aan de nieuwe regels. Denk aan de wettelijke plicht het minimumloon giraal te moeten overmaken. Ook is er een verbod op bepaalde inhoudingen op het minimumloon. Dit deel van de wet wil Asscher doorschuiven naar 1 juli 2016. Het betreft de bepalingen die gevolgen hebben voor de uitbetaling van het loon.

Specifiek gaat het om :

  • de verplichtingen voor girale betaling van het minimumloon;
  • nieuwe eisen aan inhoudingen en verrekeningen;
  • de eis om onkostenvergoedingen op de loonstrook te specificeren.

Voor de rest van de wet ziet de minister geen reden om daarmee ook te wachten tot 1 juli 2016, zoals de Eerste Kamer heeft voorgesteld.

Wetsvoorstel aanpak schijnconstructies (34.108)
Inlenersaansprakelijkheid

e-learning: Aan de slag met arbeidscontract en nieuwe wetgeving

Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zijn de regels rond het aannemen van nieuwe werknemers voor een bepaalde tijd of onbepaalde tijd ingrijpend veranderd. Hoe zit het nu met de proeftijd, het concurrentiebeding, de aanzegplicht en de ketenregeling? Deze e-learning cursus geeft u essentiële kennis over de nieuwe regels en helpt u direct aan de slag te gaan. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.