HR Strategie topics

Strategische HR-onderwerpen voor de
top in HR-management. Geselecteerd
door de redactie van HR Strategie.

Heeft u de ideale HR-fte-ratio?

De HR-fte-ratio drukt uit hoeveel medewerkers in de organisatie bediend worden door één fte (van 40 uur) in de HR-functie.

20 miljoen extra voor duurzame inzetbaarheid

De verhoging van de AOW-leeftijd en de snelle veranderingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijke reden om werk te maken van duurzame inzetbaarheid.

Effecten van robots op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt zal steeds meer beïnvloed worden door robots. Wat betekent dit voor HR en uw personeelsbeleid?

Pas talent management toe op alle werknemers

Een focus op de talenten van alle werknemers heeft positieve gevolgen voor zowel het individu als de organisatie.

HR-analytics: 8 stappen voor datagedreven HR-beleid

HR-analytics stelt HR beter in staat het werkplezier, de ontwikkeling en de prestaties van medewerkers te verhogen en de performance te verbeteren.
1
2
3
4
5

Actueel

 • Achtergrond

  Werken aan duurzaam inzetbare medewerkers bij krimp

  Wat kun je als HR-manager doen om duurzaam inzetbaarheid van (oudere) medewerkers te stimuleren? Is daarmee gedwongen ontslag te voorkomen? Waar kun je het beste beginnen en welke resultaten zijn mogelijk? In dit artikel zetten CIZ-managers Roos van de Born en Rik Siere de vijf belangrijkste lessen op een rij.
 • Opinie

  Van PERSONEEL naar PERSONAGES

  Of waarom ik auteur werd toen ik het HR-vak verliet. Deze vraag wordt me regelmatig gesteld. In feite is het niet helemaal waar. Het HR-vak kun je namelijk niet verlaten. Als het eenmaal in je zit, blijf je betrokken. Wel is het zo dat ik door mijn (HR) werk in steeds toenemende mate in aanraking kwam met Leiderschap en leiderschapsproblemen. In de laatste jaren van mijn ‘werkzame’ leven lag mijn professionele aandacht hoofdzakelijk op dat terrein. Overigens vind ik dat HR een grote rol mag opeisen daar waar het over leiderschap gaat. Weg met dat beheersmatige. Richt je aandacht op leiderschap binnen de organisatie!
 • Nieuws

  ’s Werelds gezondste kantoor staat in Melbourne

  Steeds meer bedrijven zijn met de mentale en fysieke gezondheid van werknemers bezig. Zo ook Medibank, een van de grootste zorgverzekeraars in Australië. Dit bedrijf is verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor dat naar eigen zeggen alle gezondheidsprincipes bevat die de verzekeraar zelf predikt. Zo heeft het diverse outdoor sportfaciliteiten, een moestuin en andere groene (werk)plekken.

  3 augustus 2015
  Door: 
  Mariel Hovemann
 • Opinie

  In 5 stappen een HR-systeem selecteren

  HR digitaliseert. In steeds meer organisaties kunnen medewerkers hun loonstrook online inzien, thuis verlof aanvragen dat vervolgens via een workflow door de leidinggevende wordt goedgekeurd. Er is veel te behalen met het digitaliseren in de HR omgeving. Maar de weg naar dit beloofde land voert door een mijnenveld. Biedt het systeem wel een complete oplossing? Mis je geen koppelingen? En hoe lang zit je eraan vast? Het HR-systeem is de backbone van je HR en er is veel geld mee gemoeid. In dit artikel ons 5 stappenplan om veilig de overkant te bereiken.
  3 augustus 2015
  Topic: 
 • Nieuws

  Meer 'lijn' betekent ook meer HR

  HR in de lijn leggen is al jaren het pleidooi in veel organisaties. En dit moet dan weer leiden tot minder HR-bezetting, ofwel een hogere HR-fte-ratio. In de praktijk blijkt echter het tegendeel waar: hoe meer managers, hoe meer HR-ondersteuning er nodig is.

  3 augustus 2015
  Door: 
  Peter van den Hout
  Topic: 
 • Nieuws

  Catering als onderdeel van uw HR-beleid

  Catering lijkt in eerste instantie de verantwoordelijkheid van facilitaire afdelingen, maar bij Hutten denken ze hier heel anders over. Volgens de cateraar is het juist een essentiële HR-tool op het gebied van vitaliteit.

  3 augustus 2015
  Door: 
  Joyce Guldemond
 • Nieuws

  Robots aan de receptie

  Pratende robots als receptiemedewerkers die je helpen met in- en uitchecken, fictie of werkelijkheid? In het Henn-na Hotel in het Japanse Nagasaki is het inmiddels bewaarheid geworden. Sterker nog: het hotel wordt grotendeels gerund door robots!

  31 juli 2015
  Door: 
  Peter van den Hout
 • Nieuws

  Wie verdient de Winning Workplace Award?

  De zes halvefinalisten van de Winning Workplace Award zijn bekend! Deze halvefinalisten zijn geselecteerd door de vakkundige jury. De drie finalisten worden bepaald door de online stemronde. Wie verdient de Winning Workplace Award? Breng uw stem uit.

  29 juli 2015
 • Nieuws

  Uw werkplek als inspiratiebron?

  De begrippen creatie en creativiteit zijn gekaapt door ontwerpers van moderne hippe transparante kantoren, liefst met glijbanen. Helaas is die strategisch geplaatste glijbaan dan geen bron van creativiteit, slechts een product ervan. Creativiteit als primaire business driver en de (kantoor)ruimte als katalysator als basis voor je werkplekstrategie ligt volgens vastgoeddienstverlener JLL wat subtieler.

  28 juli 2015
 • Nieuws

  Heeft u de ideale HR-fte-ratio?

  De HR-fte-ratio is een goede maatstaf voor de efficientie van uw HR-functie. De HR-fte-ratio drukt uit hoeveel medewerkers in de organisatie bediend worden door één fte (van 40 uur) in de HR-functie. Weet uw wat de ideale verhouding hiervoor is?

  28 juli 2015
  Door: 
  Peter van den Hout
  Topic: 

Partners