Logo
  • Nieuws
  • 11 november 2016
  • Bron: Schouten&Nelissen

Privéleven een derde werknemers lijdt onder werkdruk

In Nederland worstelen medewerkers met het effectief omgaan met werkstress. Maar liefst 40 procent van de medewerkers ervaart structureel werkstress door een te hoge werkdruk en een verstoorde werk- en privébalans. Factoren die de vitaliteit van werkend Nederland negatief beïnvloeden. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Lang leve de werkdruk!’ van Schouten & Nelissen onder ruim 1.000 werknemers.

Beeld Privéleven een derde werknemers lijdt onder werkdruk

Ruim de helft van de medewerkers (54 procent) geeft aan het gevoel te hebben steeds achter de feiten aan te lopen, hoe hard zij ook werken. Een derde van de werknemers heeft moeite om het werk ’s avonds van zich af te zetten. Hierdoor lopen ze de kans om opgebrand te raken, met alle gevolgen van dien. Zo heeft 41 procent van de medewerkers de afgelopen 12 maanden verzuimd, is slechts 14 procent van de medewerkers vitaal en loopt maar liefst 30 procent van de medewerkers het risico op een burn-out.

Vicieuze cirkel

Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research: "Werkstress wordt mede veroorzaakt door een te hoge werkdruk en een onevenwichtige werk-privébalans. 32 Procent van de medewerkers geeft aan dat hun privéleven onder druk staat door het werk. Ruim driekwart (78 procent) werkt structureel over en bijna een kwart (24 procent) werkt twintig uur per maand extra om het werk af te krijgen. Medewerkers die veel uren werken en het werk thuis niet los kunnen laten, herstellen onvoldoende om de volgende dag weer energiek en met een volle accu de werkdag te starten. De accu loopt daardoor feitelijk langzaam steeds verder leeg, wat het lastig maakt om optimaal te kunnen presteren. Medewerkers komen daardoor steeds meer in een 'energiebesparende modus."

Vitaliteit

Volgens Van Wingerden tonen de uitkomsten van het onderzoek dat er nog veel te winnen is in het verbeteren van de werk-privébalans en de vitaliteit van medewerkers. "Het is zaak dat organisaties en hun leidinggevenden een goede balans stimuleren en faciliteren zodat de vitaliteit van medewerkers -die vanuit een goede werk-privébalans met passie en energie werken- verbetert. Het faciliteren van die balans start met voorbeeldgedrag en dialoog tussen medewerkers en leidinggevenden. Leidinggevenden die daarbij vanuit hun voorbeeldfunctie laten zien hoe zij zelf de balans bewaren, stimuleren en inspireren medewerkers om ook zelf meer regie op balans te nemen. Een goede balans in het werk draagt niet alleen bij aan duurzame inzetbaarheid en de gezondheid van medewerkers, maar verbetert ook de creativiteit, innovatiekracht en prestaties van organisaties."

 

Producttips